RECENSIE – Er is één woord dat de nieuwste iPad van Apple samenvat: veilig.

Het apparaat van 9,7 inch werd afgelopen maand groots gelanceerd in Chicago tijdens een evenement gericht op educatie. Apple lijkt het product in de markt te willen zetten als de perfecte optie voor scholen, maar ook als een verstandige investering voor consumenten.

De nieuwe iPad heeft een krachtigere, ingebouwde A10-chip en ondersteunt Apples stylus van 100 euro genaamd Apple Pencil.

De nieuwe iPad mist een zekere frisheid. Hij heeft niet het riskante design zoals de iPhone X, hij is niet echt een goedkope, kindvriendelijke optie zoals de iPhone 5c. Het ontwerp van de nieuwe iPad is gerecycled, bijna gedupliceerd, en zelfs de kosten blijven hetzelfde (tenzij je een school, docent of student bent, dan krijg je 10 procent korting).

Toch is het niet een slecht zet van Apple.

De nieuwe iPad is de perfecte keuze voor iedereen die voor het eerst actief op zoek is naar een tablet, een goedkopere MacBook-vervanging of voor een iPad-fan die dringend een upgrade nodig heeft.

Ik heb afgelopen week de nieuwste iPad met een Apple Pencil gebruikt en hij heeft al een technologiegat opgevuld zonder dat ik wist dat ik iets miste. 


Allereerst: dit is geen apparaat voor kinderen

apple ipad apple pencil stylus new

Laten we meteen een ding uit de wereld helpen: het is absurd dat Apple deze iPad op de markt brengt als een praktische optie voor scholen.

Er is niets aan het ontwerp van de nieuwe iPad dat hem onderscheidt van andere modellen of hem uitermate geschikt maakt voor kinderen. Hij wordt niet geleverd met een beschermhoes en is niet duurzamer dan andere iPads. Hij heeft een groot glazen beeldscherm en als deze breekt, is-ie niet makkelijk te repareren. Als volwassenen al de neiging hebben om hun dure apparaten per ongeluk kapot te maken, waarom denkt dan iemand bij Apple dat kinderen hem wel heel kunnen houden?

Het is ook vreemd dat de nieuwe iPad wordt gepresenteerd als een redelijk geprijsde optie. Hij kost exact evenveel als het model van vorig jaar: 359 euro. Zelfs de hoeveelheid onderwijskorting die je krijgt is identiek.

Wil je als school je leerlingen de beste iPad-ervaring bieden, dan moet je accessoires zoals een hoesje en een Apple Pencil (89,54 euro voor scholen) of Logitech Crayon (49 dollar, nog niet in Nederland verkrijgbaar) kopen.

Ik weet zeker dat kinderen gráág op een iPad willen werken in de klas, maar financieel gezien is het gewoon niet logisch. Vooral als er meer betaalbare, minder kwetsbare computers zijn.


Apple Pencil lijkt me ook geen geweldige tool voor kinderen

apple ipad apple pencil stylus new

Een van de weinige nieuwe eigenschappen van de iPad is dat hij de Apple Pencil ondersteunt: een functie die voorheen was voorbehouden aan de iPad Pro.

Ik was eerlijk waar fan van de Pencil. Al snel werd het één van mijn favoriete Apple-producten aller tijden (daar later meer over), maar tijdens het testen werd me een ding steeds duidelijker: dit is niet een product dat ik ooit aan een kind zou geven.

Ten eerste moet je de Apple Pencil aansluiten op de Lightning-poort aan de onderkant van de iPad om hem op te laten of te koppelen. De Apple Pencil steekt als een wapen recht uit de tablet, dat lijkt me niet zo kindvriendelijk.

De Apple Pencil is ook niet goedkoop en makkelijk te verliezen. Hij hecht op geen enkele manier aan de iPad (tenzij je hem oplaadt, maar nogmaals: dan wordt het bijna een wapen), en dus wist ik vaak niet waar ik hem op moest bergen om hem niet kwijt te raken. De pen is glad en rond en bleef van mijn bureau of tafel af rollen. Hij heeft ook een verwijderbare dop die niet aan het potlood is bevestigd. Dat zorgt niet alleen voor verstikkingsgevaar, je raakt 'm ook heel makkelijk kwijt.

Ik ben 26 jaar en ben zelden spullen kwijt. Toch was ik continu bang dat ik de pen zou laten vallen. Ik kan me niet voorstellen hoe een kind zoiets bij zich zou houden.


Als consument heeft de iPad echter veel om blij van te worden

apple ipad apple pencil stylus new

Een tegenargument is dat Apple het design van de iPad niet echt heeft veranderd in vergelijking met eerdere modellen. Het is een veilige keuze, maar voor consumenten is het lastig om enthousiast te worden over een product dat er exact hetzelfde uitziet als de versie van vorig jaar.

Ik denk niet dat dit de beste beslissing was van Apple, maar na een week testen begin ik de voordelen te zien. Door de prioriteit op functie te leggen in plaats van vernieuwend design, heeft Apple een iPad kunnen maken die redelijk geprijsd is voor consumenten en eenvoudig te gebruiken is.

Als Apple een iPad met een iPhone X-achtig ontwerp had uitgebracht - wat ze natuurlijk nog altijd kunnen doen - dan was het een andere weg ingeslagen. Ik merkte dat ik meer uit de iPad kon halen, omdat hij een beetje standaard en saai was. Ik verspilde geen tijd aan het spelen met Face ID of het vinden van apps die zijn aangepast voor de notch.

Als de iPad echt in de markt wordt gezet als een productiviteitstool, dan is het oude ontwerp behouden een slimme keuze - althans voorlopig.


Met 9,7 inch heeft de nieuwe iPad de perfecte maat

apple ipad apple pencil stylus new

Gedurende de week dat ik de iPad heb gebruikt, viel het me op hoe het scherm de ideale balans heeft tussen groot genoeg om films te kijken en boeken te lezen, maar niet zó groot dat het apparaat onpraktisch wordt. De iPad past perfect in mijn rugzak en is ook comfortabel om langere tijd vast te houden. Hij vult mijn MacBook Air perfect aan wat betreft gemak en draagbaarheid.

Mocht je een iPad overwegen, dan zou ik dit formaat zeker aanraden. Voor video's is de iPad Mini 4 te klein, de 12,9 inch iPad Pro is weer bijna te opzichtig zo groot. De 10,5 inch iPad Pro is waarschijnlijk prima voor iedereen met iets grotere handen, maar te groot voor mij.

Voor mij heeft de 9,7 inch iPad de perfecte maat.


iOS 11 schittert echt op de iPad

apple ipad apple pencil stylus new

Ik had eerder nog niet de kans gehad om iOS 11 te gebruiken op een iPad. Ik was deze week dan ook direct onder de indruk van hoe naadloos en functioneel het werkt.

Op de iPad kun je multitasken tussen twee apps op hetzelfde moment en makkelijker tussen apps switchen. Er is een app-dock aan de onderkant dat je omhoog kunt trekken wanneer je een andere app gebruikt. Hierdoor voelt de iPad meer als een MacBook - op een goede manier. Je kunt ook inhoud tussen de apps verslepen en neerzetten: een eenvoudige, maar handige truc.

Dit alles zorgt ervoor dat de iPad een uitstekende tool voor je werk is. Dankzij iOS 11 hoefde ik de mogelijkheid om notities te maken, e-mails te beantwoorden en social media in de gaten te houden, niet op te offeren op de iPad. Ik kon mijn laptop vaker thuislaten en op mijn iPad werken.

Ik denk niet dat de iPad ooit mijn MacBook zou kunnen vervangen, maar het werd al snel één van mijn meest gebruikte apparaten.


Ik werd al snel verliefd op Apple Pencil

apple ipad apple pencil stylus new

Apple Pencil is nou niet echt een geweldig product voor kinderen, maar wel voor mij. Ik had nog nooit eerder een Apple Pencil gebruikt voordat ik de iPad testte. Het werd meteen mijn favoriete onderdeel van het apparaat.

Ik heb de pen voor talloze zaken gebruikt: van het maken van handgeschreven aantekeningen tijdens vergaderingen tot het schrijven van to-do-lijsten en van tekenen tot kleuren. Apple Pencil kan de druk die je uitoefent voelen en daardoor kon ik zaken in mijn notities visueel belangrijker of onbelangrijker maken. Bovendien werd het apparaat vrijwel niet langzamer zodra ik begon te schrijven of tekenen. Iets wat niet heel makkelijk is voor digitale schermen.

Ik ben niet bepaald een kunstenaar, maar door de iPad en zijn Apple Pencil werd ik uitgedaagd om creatiever te zijn. Iets waar ik niet altijd de tijd voor vind in mijn dagelijkse leven. Het ene moment oefende ik kalligrafie, het volgende moment schilderde ik met waterverf en weer iets later relaxte ik met een kleurboek. Ik ontdekte dat de combinatie van de twee apparaten perfect is voor ontwerpers of kunstenaars, en ieder ander die graag wat creatiever wil zijn.


Dat gezegd hebbende, is de Apple Pencil alsnog te duur voor veel mensen

apple ipad apple pencil stylus new

359 euro klinkt als een fatsoenlijke deal voor een iPad, maar 459 euro met een Apple Pencil lijkt te duur.

Uiteindelijk betaal je 100 euro voor een veredelde pen. Je hebt hem niet per se nodig om plezier te hebben van de tablet. Koop je hem wel, dan kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat na verloop van tijd de nieuwigheid eraf is.

Hoewel ik de Apple Pencil geweldig vond om te gebruiken, kan ook ik de prijs niet rechtvaardigen. Hopelijk maakt Apple hem goedkoper. Of beter: zorg dat je de pen bij de tablet krijgt als je hem koopt.


Dus: moet je de iPad kopen?

apple ipad apple pencil stylus new

Ik heb de iPad een week gebruikt en snap eigenlijk nog steeds niet hoe het een praktische optie voor kinderen kan zijn. Er zijn wat dat betreft betere opties op de markt van bedrijven als Microsoft en Google, zeker wanneer je kind opstellen moet schrijven - wat natuurlijk de meeste leerlingen moeten.

Voor ieder ander - jonge professionals, gepensioneerden, mensen die graag reizen of zelfs studenten - is dit de meest betrouwbare iPad die je kunt kopen. En waarschijnlijk ook de beste tablet ter wereld.

De beste prijs is 359 euro, de ideale maat is 9,7 inch, hij heeft een A10-chip en een levensduur van ongeveer tien uur.

De iPad is misschien niet zo flitsend als de iPhone X of zo krachtig als een MacBook Pro, maar van alle Apple-producten die je kunt kopen voldoet de iPad wel aan de meeste eisen: hij is handig, draagbaar, ideaal voor werk en plezier en voor een prijs dat veel mensen hem zich kunnen veroorloven.

Ben je als gewone consument op zoek naar een tablet, dan kun je niet fout gaan met een 9,7 inch iPad.