Apple zou bezig zijn met een strategische prijsverhoging voor iPhones als reactie op de importheffingen die President Trump heeft ingevoerd voor China, meldt Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

De techgigant zou de hogere kosten door importheffingen willen doorberekenen aan klanten, maar zou dit niet op dezelfde manier als andere spelers willen doen. Amazon heeft bijvoorbeeld bekend gemaakt dat het bij de hogere prijzen voor producten afkomstig uit China gaat aangeven welk deel van de hogere prijs afkomstig is uit de importheffingen. Daarmee wijst het direct de beschuldigende vinger naar Trump.

CEO Tim Cook van Apple zou het niet zo hard willen spelen en het op een manier willen aanpakken dat het onduidelijk is waar de prijsstijging vandaan komt. Daarmee zou Apple de relatie met Trump niet op het spel zetten. Iets wat historisch gezien heeft geleid tot een uitzondering van heffingen.

Hoe en waar gaat Apple de prijzen verhogen?

Maar bij deze aanpak loopt Apple tegen meerdere problemen aan. De iPhone-fabrikant heeft de afgelopen jaren de smartphones in de VS niet duurder gemaakt. Een iPhone Pro is al vijf jaar op rij voor net geen duizend dollar te verkrijgen. Een plotselinge prijsstijging zal dus sowieso opvallen.

In Europa is dat minder het geval. Over de afgelopen vijf jaar fluctueerde de prijzen van iPhones nogal. In Nederland kostte de iPhone 12 Pro in 2021 bijvoorbeeld 1.159 euro. De iPhone 13 Pro kostte een jaar later exact hetzelfde. In 2023 schoot de prijs van de iPhone 14 Pro aanzienlijk omhoog naar 1.329 euro. Het jaar erop ging de prijs weer omlaag naar 1.229 euro voor de iPhone 15 Pro. De iPhone 16 Pro moet ook net iets meer dan 1.200 euro opbrengen.

De minst opvallende manier om de stijgende kosten door importheffingen door te berekenen aan klanten, is dan ook om niet alleen in de VS, maar wereldwijd iPhones ietsjes duurder te maken. Mocht Apple daarvoor kiezen, dan is het dus ook goed mogelijk dat de iPhone 17 ook in Nederland wat meer gaat kosten dan de iPhone 16.

Apple heeft tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in april aangegeven dat het verwacht zo'n 900 miljoen dollar kwijt te zijn aan de importheffingen. Dat is gebaseerd op de 20 procent heffingen die nu nog gelden. De overige heffingen van 125 procent zijn ondertussen voor 90 dagen op pauze gezet.

Andere iPhone-modellen

Apple zou naar verluidt ook met andere lanceringsstrategieën en nieuwe iPhone-modellen bezig zijn. Volgens de geruchtenmolen zou Apple, om de winst te kunnen maximaliseren, de lancering reguliere iPhone en de Pro-varianten van elkaar lostrekken. Het zou beginnen met de Pro-modellen, om mensen aan te sporen om deze te kopen en daarmee dus wat meer geld uit te geven. De goedkopere modellen zouden enkele maanden later op de markt komen.

Alsof dat nog niet genoeg is, gaan er ook geruchten dat er een vouwbare iPhone 17 komt. Het zou hierbij gaan om de allereerste foldable van Apple. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat dit gerucht uit zal komen, aangezien deze al enkele jaren rondgaat.

Aannemelijker lijkt de komst van een extra dunne iPhone: de iPhone 17 Air, zoals hij nu in het geruchtencircuit genoemd wordt. Deze nieuwe vorm past bij de strategie die Apple ook toepast op de iPads, die dit jaar ook dunner dan ooit zijn geworden. Tevens past het in de lijn met wat concurrent Samsung aan het doen is. De Zuid-Koreaanse techfabrikant bracht onlangs de Samsung Galaxy S25 Edge uit, die nog geen 6 millimeter dik is.

Het voordeel van een nieuwe telefoon is dat hierbij nog geen prijs historische prijsvoering bekend is. Apple zou hierin dus heel ontransparant een aanzienlijk deel van de importheffingen in kunnen verwerken.

Ook is het goed om te weten dat Apple de importheffingen vanzelfsprekend niet betaalt over verkoopprijs. Het bedrijf doet dit over de prijs die het zelf voor de productie van de telefoon kwijt was. Die ligt aanzienlijk lager dan wat de consument ervoor betaalt. Dit maakt dat een eventuele prijsverhoging veel lager kan uitvallen dan simpelweg een 20 procent hogere consumentenprijs.

LEES OOK: Apple verliest opnieuw marktaandeel in China aan lokale concurrentie