Al jarenlang horen we dat Apple aan een slimme bril werkt die wordt aangedreven door augmented reality (AR), dat je virtuele beelden laat zien in de echte wereld.

De smart glasses van Apple zijn waarschijnlijk op z’n vroegst pas rond 2020 klaar. Als je je afvraagt hoe ze er wellicht uit zouden kunnen gaan zien: de populaire freelance- en crowdsource-website Freelancer.com heeft onlangs een wedstrijd gehouden waarbij ontwerpers werden gevraagd om een ontwerp te bedenken voor de smart glasses van Apple. De wedstrijd bestond uit 60 inzendingen en een prijs van 250 dollar.

Hier zijn de beste ontwerpen van de wedstrijd:


De winnaar was de 31-jarige Renan Moreno uit Brazilië die met een Apple smart glasses concept kwam voor een “ongeëvenaarde game-ervaring”.

Foto: Freelancer/renanmoreno

We gokken dat het onderste skibril-achtige ontwerp zorgt voor een volledige meeslepende virtual reality gaming-ervaring en dat de bovenste bril meer voor dagelijks gebruik is en voor wat casual gaming.


Op plek twee eindigde dit concept van de 26-jarige Kervin Tuazon uit de Filipijnen. Hij was zichtbaar geïnspireerd door Apple’s Magic Mouse.

Foto: Freelancer/Kervin Tuazon

Als derde eindigde dit Apple smart glasses-concept van Kelly Echavarria Toro, een freelance ontwerper uit Antioquia, Colombia. Zij ontwierp een volledig meeslepende AR headset die hoge kwaliteit audio en beeld combineert.

Lees ook op Business Insider

Foto: Freelancer/kellynya

Hier nog wat meer aparte Apple smart glasses-concepten van de wedstrijd:

Foto: Freelancer/ahmadnazree

Deze ziet eruit als een combinatie van iOS en macOS interfaces, maar dan verwerkt in een bril.

Foto: Freelancer/kellynya

Dit ziet er bijna uit als een Apple-versie van de Google Glass.

Foto: Freelancer/Babs3D

Dit ziet er meer uit als een helm. Het lijkt totaal niet op een normale bril, maar het is alsnog een knap ontwerp.

Foto: Freelancer/OmarYasser619

Let op de old-school iPhone aan/uit-knop aan de zijkant van de bril. Serieus, geen Touch ID?

Foto: Freelancer/ET1977

Dit ontwerp komt in meerdere kleuren.

Foto: Freelancer/Shamiso1

Dit gesloten concept is misschien handiger voor virtual reality in plaats van augmented reality. Maar door middel van de camera aan de voorkant kun je nog steeds de buitenwereld zien vanuit de bril.

Foto: Freelancer/Shamiso1

Dit design van de Venezolaanse ontwerper Marcos Quijada treedt meer in detail over hoe de Apple glasses wellicht zouden kunnen werken:

Foto: Freelancer/MarcosQuijada

Quijada’s concept gebruikt camera’s, censoren en spiegels om een comfortabele futuristische AR-ervaring te krijgen.

Foto: Freelancer/MarcosQuijada

Dit concept heeft een bijna transparante band voor het gezichtsveld hangen, waar waarschijnlijk virtuele elementen op geprojecteerd worden.

Foto: Freelancer/B3Lewi3

Deze AR smart glasses hebben een gebogen ontwerp om je gezichtsveld te bedekken.

Foto: Freelancer/AntonKalashnikov

Dit concept ziet er misschien futuristisch uit. Maar aan de hand van de vorm en het gebrek aan ruimte om het op je neus en oren te laten rusten is deze misschien net even wat minder comfortabel om te dragen.

Foto: Freelancer/Shamiso1

Dit ontwerp ziet eruit als een normale bril en dat is het streven van de meeste AR-headsetmakers.

Foto: Freelancer/munna403

Deze potentiële Apple-bril ziet er meer uit als een traditioneel gezichtsschild. Misschien gaan we in de toekomst wel veel lassen.

Foto: Freelancer/ZASkobos2

Hier is nog een ander concept, dat er amper technologisch uitziet. Als je goed kijkt zie je een camera (of sensor) tussen de glazen in.

Foto: Freelancer/OlehKovalUa

Hier is nog een strak uitziend ontwerp met camera’s en lichtgevende Apple logo’s aan de zijkanten.

Foto: Freelancer/shhanbope

Dit ontwerp ziet eruit als een bizarre wielrenbril. Kijk zelf maar wat je er van vindt.

Foto: Freelancer/ovictg15

Dit ontwerp laat zien wat Apple-brillen eigenlijk zouden doen: een routebeschrijving krijgen of bellen zonder je telefoon uit je zak te hoeven halen. Dat is waar mensen enthousiast over zijn.

Foto: Freelancer/georgeshap

Dit hoekige concept ziet er knullig uit, zeker met het Apple-logo in het midden. Maar in ieder geval lijkt hij wel comfortabel.

Foto: Freelancer/juanitofu

En als laatste: dit is misschien wel het beste en origineelste concept van alle inzendingen. Sofya Medvedeva uit Kazachstan ontwierp een Apple-koptelefoon waar de bril uit de zijkanten tevoorschijn komt door een mechanisme in het midden om zo smart glasses te creëren.

Foto: Freelancer/SofyaMedvedeva