• Apple presenteerde dinsdag de iPhone 15, het nieuwe standaardmodel van de techreus.
  • Zoals verwacht heeft de iPhone 15 een USB-C poort en een iets snellere processor.
  • De basisversie gaat in de VS 799 dollar kosten.
  • Lees ook: Dit kun je verwachten van de aankomende iPhone 15

Apple heeft op zijn jaarlijkse evenement nieuwe iPhones en smartwatches onthuld zoals al was verwacht. Het event met de naam “Wonderlust” werd gehouden bij het hoofdkantoor van het Amerikaanse technologiebedrijf in het Californische Cupertino.

Apple-topman Tim Cook presenteerde de iPhone 15. Die mobieltjes zijn nu voorzien van een zogeheten USB-C-poort om de smartphones op te laden. Daarmee voldoet Apple aan eisen van de Europese Commissie. Brussel wil dat vanaf eind volgend jaar alle mobieltjes en oplaadbare apparaten die poort hebben om zo afval en extra kosten voor consumenten tegen te gaan. Nu hebben veel mensen nog verschillende opladers thuis.

De iPhone 15 is het nieuwe standaardmodel en geldt als de opvolger van iPhone 14.

De iPhone 15 heeft een 6,1-inch OLED-display, een aluminium behuizing met en matglazen achterkant en een A16-chip die ook in de iPhone 14 Pro wordt gebruikt. De iPhone 15 is leverbaar in onder meer de kleuren zwart, blauw, geel, groen en roze.

De Amerikaanse adviesprijs voor de iPhone 15 is 799 dollar. De Nederlandse adviesprijs moet nog worden bekendgemaakt. De iets grotere iPhone 15 Plus, met een 6,7-inch scherm, krijgt een adviesprijs van 899 dollar.

De luxere iPhone Pro heeft een adviesprijs van 999 dollar en de iPhone Pro Max gaat 1.199 dollar kosten.

Apple houdt traditioneel de kaken stijf op elkaar over welke nieuwe producten er op het jaarlijkse evenement naar buiten worden gebracht. Maar Apple-kenners hadden dus al gerekend op de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max met technische verbeteringen. Kort na het event begint doorgaans de voorverkoop van de nieuwe modellen.

iPhone goed voor de helft van omzet van Apple

De iPhone is het belangrijkste product van Apple. De smartphone is goed voor ongeveer de helft van de omzet van Apple. Wel kampt Apple met een dalende verkoop van smartphones, omdat mensen vanwege de hoge inflatie minder geld willen uitgeven. De wereldwijde omzet van het bedrijf is daardoor al drie kwartalen op rij afgenomen.

Apple heeft verder ook problemen op de grote Chinese markt door berichten dat de Chinese overheid ambtenaren zou verbieden om iPhones te gebruiken voor werk en in overheidsgebouwen. Beijing zou dat verbod ook willen uitbreiden naar Chinese staatsbedrijven, waar miljoenen mensen werken, en andere door de overheid gecontroleerde instanties.

Vanwege die berichten ging Apple vorige week hard onderuit op Wall Street en gingen tientallen miljarden dollars aan beurswaarde van het techconcern in rook op. Apple presenteerde begin 2007 de eerste iPhone. Dat werd gedaan door de in 2011 overleden Apple-medeoprichter Steve Jobs.

LEES OOK: Je iPhone gebruiken als pinapparaat: dat kan nu ook in Nederland