Apple maakt zich op voor de dood van de iPhone

ap17156744157065

Foto: AP

De iPhone is met 1 miljard verkochte smartphones mogelijk het meest succesvolle product aller tijden. Het maakte Apple tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Toch moet Apple al nadenken over een wereld waarin een andere soort computer de iPhone vervangt. Net als dat de iPhone de iPod verving.

De smartphone is het dominante platform vandaag de dag, maar Microsoft, Google, Facebook en nu dus ook Apple investeren hevig in de ‘augmented reality’-technologie. Hiermee worden animaties verwerkt in de echte wereld.

Men denkt dat deze technologie op een dag in lichte en draagbare brillen te vinden is. Deze brillen zullen alle schermen in ons leven vervangen – zelfs de iPhone.

Apple ziet wat andere bedrijven ook zien: de markt voor smartphones groeit niet meer zo hard als een paar jaar geleden. De techbedrijven moeten een andere tak van sport zien te vinden om dat gat op te vullen.

Apple's CEO Tim Cook vindt het fantastisch om over augmented reality te praten. "Ik ben er zo enthousiast over, ik wil gewoon gillen", vertelde hij eerder deze maand aan Bloomberg.

Het is niet de eerste keer dat hij iets liet vallen over een nieuw product rond AR.

"Het gaat nog even duren voordat AR er echt is, want er zijn een aantal hele zware technologische uitdagingen. Maar het gaat gebeuren, en het gaat groots gebeuren. Waarschijnlijk kunnen we ons straks niet meer voorstellen hoe we zonder AR konden leven. Net als dat we ons vandaag de dag niet meer kunnen voorstellen hoe het was om zonder telefoon te leven", zei Cook afgelopen jaar.

Een geheim project

ARKitMinecraft in je achtertuin. YouTube/MatthewHallberg

Apple heeft nooit gezegd dat het bedrijf aan brillen werkt, al zou het bedrijf naar verluidt wel de opties aan het onderzoeken zijn. Apple praat nooit over toekomstige producten, maar hint wel op twee verschillende zaken: overnames van bedrijven die met AR bezig zijn en software releases.

Eerder deze maand kondigde Apple ARKit aan, software die het voor developers makkelijker maakt om AR-apps te bouwen voor de iPhone.

ARKit laat nu al ongelofelijke resultaten zien. Hoewel Apple niet veel in huis geproduceerde apps met de software laat zien, is het idee dat er dit jaar een aantal AR-apps beschikbaar zijn voor je iPhone.

De hoop is dat, mocht er een Apple Glasses komen, er dan al een rijke bibliotheek aan creatieve, ontwikkelde applicaties is.

Apple's AR-ambities kwamen pas echt van de grond toen het bedrijf in 2015 voor honderden miljoenen dollars Metaio kocht, een Duits augmented reality-bedrijf. De Metaio-technologie en het werknemerstalent van dit bedrijf ondersteunen ARKit. Een aantal voormalige werknemers werkt nu in een 'speciale projecten'-groep bij Apple.

De techgigant heeft sindsdien nog meer bedrijven rond AR-tech gekocht. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat Apple het Duitse SensoMotoric Instuments heeft gekocht. Dit bedrijf bouwde eerder een slimme bril met eye-tracking.

Apple kijkt mogelijk naar het kopen van meer AR-bedrijven. Een deel van de Apple-werknemers, waaronder die van Metaio, was eerder deze maand te vinden op de Augmented World Expo in Californië. AWE is één van de grootste AR-evenementen die bezoekers trekt die werkzaam zijn bij Microsoft, Facebook en Google.

Apple stond niet op de lijst van deelnemende bedrijven en de werknemers stelden zichzelf niet voor als Apple-medewerkers. Het bedrijf wilde hier niet op reageren.

Kannibaliseer jezelf eerst

Apple ARKit Pokemon GoFoto: AP

Apple heeft het nooit erg gevonden om zijn eigen producten aan te vallen. Sterker nog, voormalige werknemers vertelden afgelopen week hoe de iPhone ontstond nadat ze aan iets gingen werken wat de iPod kon vervangen. De komende jaren zal er waarschijnlijk een nieuw platform komen.

Deze verwachting is ook terug te vinden in de voorspellingen van analisten. Apple-analist Gene Munster van Loup Ventures zei eerder deze week dat zijn model voor Apple laat zien dat de verkoopgroei van de iPhone de komende tien jaar sterk zal afnemen.

Munster gelooft dat de iPhone vervangen zal worden door een product dat hij 'Apple Glasses' noemt en denkt dat deze in 2020 in de verkoop gaan voor 1300 dollar.

De markt voor smartphones zal tot 2021 ieder jaar met 3 procent groeien volgens een voorspelling van IDC. Het voordeel dat Apple had neemt langzaam af.

Er is één nieuwe categorie die voor een massale groei kan zorgen: augmented en virtual reality. IDG verwacht dat de verkoop van headsets tegen 2020 met 198 procent gegroeid zal zijn.

De vraag is of Apple iPhone-verkoop wil beperken om mee te liften met dit nieuwe product.

Bekijk hieronder een paar van de coolste ARKit demo's:

Kijk vooral naar de schaduwen van deze demo van Tomas Garcia.


Garcia maakte ook deze demo van een Space X-raket die in een achtertuin landt.

Je kunt de developer volgen op Twitter.


ARKit kan de deuren openen naar een andere wereld.

Deze demo werd gemaakt door Nedd.


Minecraft in het echte leven!

Demo van Matthew Hallberg.


Mensen worden ook gek bij de aanblik van deze rolmaat.

Deze demo werd gemaakt door Laan Labs.