• Apple heeft een nieuwe ‘Lockdown Mode’ aangekondigd, bedoeld om gebruikers te beschermen die het doelwit kunnen zijn van hackers.
  • De optie zal dit najaar beschikbaar zijn in de aankomende nieuwe besturingssystemen van het bedrijf: iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura.
  • De optie is bedoeld voor een kleine doelgroep zoals journalisten en politici die gevaar lopen op hacks, zoals bijvoorbeeld in 2021 gebeurde met Pegasus-software.
  • Lees ook: 6 signalen dat je smartphone gehackt kan zijn: zo kom je erachter en dit kun je eraan doen

Apple komt met het nieuwe ‘Lockdown Mode‘ waarmee gebruikers zich in extreme mate kunnen beveiligen tegen spyware en hacks van buitenaf. De functie is vooral bedoeld voor een kleine groep gebruikers die een verhoogd risico lopen op dit soort aanvallen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld journalisten, activisten en politici.

De nieuwe beveiligingsmodus zal eind dit jaar uitgebracht worden met de uitrol van Apple’s nieuwste besturingssystemen, iOS 16, iPadOS 16 en MacOS Ventura. Volgens Apple is de functie bedoeld om potentiële doelwitten van “geavanceerde digitale bedreigingen” te beschermen, waaronder bedreigingen afkomstig van “particuliere bedrijven die door de staat gesponsorde spionagesoftware ontwikkelen”.

In een verklaring zegt Apple dat de “extreme, optionele beveiliging” vooral bedoeld is voor een “zeer klein aantal gebruikers die wordt geconfronteerd met ernstige, gerichte bedreigingen voor hun digitale veiligheid.”

Wanneer een gebruiker de Lockdown Mode inschakelt, worden de vrijwel alle bijlagen in berichten behalve afbeeldingen geblokkeerd en worden previews van links uitgeschakeld. Verschillende gecompliceerde web-technologieën zoals bepaalde JavaScripts, worden geblokkeerd tenzij de gebruiker deze specifiek toelaat. Ook kunnen er geen nieuwe configuratie profielen geïnstalleerd.

Simpelere dingen zoals uitnodigingen en serviceverzoeken, waaronder FaceTime-oproepen van vreemden, worden ook geblokkeerd. Daarnaast worden bekabelde verbindingen met computers en accessoires geblokkeerd als de iPhone van de gebruiker is vergrendeld.

De hierboven genoemde beschermingsmogelijkheden van de Lockdown Mode zijn beschikbaar vanaf de lancering. Apple belooft dat het deze zal uitbreiden in de toekomst. Ook voegt het bedrijf een nieuwe categorie toe aan zijn Apple Security Bounty-programma waarmee onderzoekers en ethische hackers tot 2 miljoen dollar kunnen verdienen als hun vondsten kwalificeren aan de eisen. De resultaten van dit programma kunnen worden gebruikt om de Lockdown Mode te verbeteren.

Lockdown Mode op de iPhone
Lockdown Mode op de iPhone
Apple

Ivan Krstić, hoofd beveiligingsengineering en -architectuur bij Apple, zegt in een verklaring dat de nieuwe beveiligingsmodus het streven van het bedrijf weerspiegelt om gebruikers te beschermen tegen digitale aanvallen.

"Hoewel de overgrote meerderheid van de gebruikers nooit het slachtoffer zal worden van zeer gerichte cyberaanvallen, zullen we onvermoeibaar blijven werken aan de bescherming van het kleine aantal gebruikers bij wie dat wel het geval is", aldus Krstić.

"Dat betekent onder meer dat we doorgaan met het ontwerpen van verdedigingsmechanismen die specifiek op deze gebruikers zijn gericht, en dat we wereldwijd onderzoekers en organisaties ondersteunen die belangrijk werk verrichten door bedrijven te ontmaskeren die deze digitale aanvallen uitvoeren."

10 miljoen dollar subsidie voor bedrijven

Afgelopen november kondigde Apple een subsidie van 10 miljoen dollar aan ter ondersteuning van organisaties die zich inzetten voor en onderzoek doen naar spywarebedreigingen. Daaronder vallen ook de bedreigingen die gemaakt worden door private bedrijven in opdracht van overheden.

Als voorbeeld voor dit soort bedreigingen, gaf Apple het spywarebedrijf NSO Group als voorbeeld. Dit is een van de bedrijven die de privacy van gebruikers bedreigt met speciaal gemaakte software. Apple klaagde NSO Group en zijn moederbedrijf Q Cyber Technologies afgelopen november aan, omdat de producten van NSO Group zouden worden gebruikt tegen Apple gebruikers, waaronder politici, activisten, journalisten en academici.

NSO is maker van de Pegasus-software die naar verluidt de veiligheidssystemen van iPhones kon omzeilen om zo diens gebruikers af te luisteren en te volgen.

Lees ook: Ontdekken of er Pegasus-spionagesoftware op je telefoon staat? Daar is nu een app voor

De schadevergoeding uit de rechtszaak zal worden toegevoegd aan de subsidie van 10 miljoen dollar die volgens Apple zal worden gegeven aan het Dignity and Justice Fund .

"Er is nu onweerlegbaar bewijs uit het onderzoek van het Citizen Lab en andere organisaties dat de huursurveillance-industrie de verspreiding van autoritaire praktijken en massale mensenrechtenschendingen wereldwijd faciliteert", aldus Ron Deibert, directeur van de Citizen Lab onderzoeksgroep aan de Universiteit van Toronto, in een verklaring. Hij is blij dat Apple stappen neemt om onschuldige mensen hiertegen te beschermen.

Meer lezen over cybersecurity? Check ook deze artikelen: