De nieuwste iPhone van Apple ziet er fantastisch uit, is sneller dan ooit en… is enorm prijzig.

Het standaardmodel iPhone X begint bij maar liefst 1.160 euro!

Maar er is goed nieuws: er is een verhoudingsgewijs veel interessantere iPhone die ook nog eens meer dan de helft goedkoper is dan de iPhone X. Hij heet: de iPhone SE, de beste telefoon van Apple.

Om deze redenen zou je de iPhone SE moeten overwegen in plaats van de iPhone X:


1. De iPhone SE is opvallend goedkoop; de prijzen van losse toestellen beginnen al bij 420 euro.

Foto: Apple

Miljoenen mensen hebben al meer dan duizend euro neergelegd voor de iPhone X. De duurste iPhone is niet alleen een telefoon, maar ook een statussymbool. Natuurlijk blijft een iPhone X een stuk goedkoper dan een Ferrari, maar ik ben toch meer van de Honda Civic.

Ik wil iets betaalbaars en iets wat lang meegaat. Ik hoef niet per se iemand jaloers te maken en ik ben ook niet iemand die altijd de nieuwste gadgets wil. Daarom werd ik enthousiast toen afgelopen jaar bleek dat de introductie van de iPhone ook betekende dat Apple de iPhone SE een stuk goedkoper maakte.

Met een prijs die begint bij 420 euro, 32 GB aan opslagruimte en de processor van een iPhone 6S is de iPhone SE de ideale Honda Civic van de smartphones.


2. De iPhone SE is opvallend krachtig.

Foto: Apple

De chip die in de iPhone 6S zit, is ook terug te vinden in de iPhone SE en de nieuwste iPad. Het gaat om de Apple A9 en daar zit meer dan genoeg paardenkracht in voor een smartphone. Apple spreekt van "de meest krachtigste 4-inch telefoon ooit gemaakt", vooral door die chip.

De A9-chip ondersteunt ook 4K video-opnames, games en in principe alles wat je met je iPhone wilt doen. Het belangrijkste is dat de A9 de iPhone SE laat voelen als een moderne telefoon bij dagelijks gebruik.


3. Zoals andere iPhones en prominente Android-telefoons heeft de SE een uitstekende camera.

Foto: Apple

De iPhone SE heeft geen optische beeldstabilisatie en vangt niet zoveel kleuren op als de nieuwste iPhones. Dat betekent dat de smartphone-camera minder goed zijn werk doet bij weinig licht. Ook video's zullen niet even vloeiend afspelen als bij de nieuwste iPhones. Maar maak je geen zorgen: alles van 4K-video tot HDR-foto's is ingebouwd in de iPhone SE.

En ja, je kunt 'live foto's' nemen op de iPhone SE, net als met alle andere nieuwe iPhones.

Maar het allerbelangrijkste is dat je scherpe, prachtig gedetailleerde foto's kunt maken met de 12-megapixel camera aan de achterkant. Het diafragma verschilt iets van de nieuwe telefoons, maar de camera is hetzelfde als die van de iPhone 7, de iPhone 8 en de iPhone X. Net als de A9-chip is ook de camera afkomstig van de iPhone 6S.


4. De iPhone SE is niet extreem klein.

Foto: Business Insider/Steve Kovach

De iPhone X oogt als een massief stuk glas. Het is een telefoon die maar liefst 6 inch lang (15 centimeter) en 3 inch breed (7 centimeter).

De iPhone SE ziet er misschien klein uit, maar dat klopt niet. De iPhone SE is klein vergeleken met andere smartphones die elk jaar groter worden. Sommige mensen houden van de grotere formaten en kopen Plus-modellen van de iPhone. Ik ben niet een van die mensen en misschien jij ook wel niet. Als dat het geval is, is de 'kleine' iPhone SE voor jou gemaakt.

Bonus: de iPhone SE past gemakkelijk in een kleine handtas of broekzak, terwijl de grote iPhone Plus-modellen dat niet kunnen.


5. De iPhone SE heeft een koptelefoonaansluiting.

Foto: Apple

Nog beter: de iPhone SE heeft een aansluiting voor je koptelefoon aan de onderkant. Een slimme designkeuze waar slechts een klein aantal smartphoneproducenten aan meedeed, helaas.

Het begon met de iPhone 7 en sindsdien hebben nieuwe iPhones geen koptelefoonaansluiting meer. Als je een Bluetooth-koptelefoon hebt of bereid bent 179 euro voor de AirPods van Apple uit te geven, is dit geen groot probleem. Of misschien gebruik je nooit een koptelefoon? Dan is het ook geen issue.

Maar ik moet dagelijks met het openbaar vervoer, net als miljoenen andere mensen, dus een koptelefoonaansluiting is iets wat cruciaal voor mij is op een moderne smartphone.

Er is niets ergers dan erachter komen dat je Bluetooth-koptelefoon leeg is. Dat gebeurt nou nooit met een normale koptelefoon!


6. De iPhone SE heeft dezelfde iOS-versie als elke andere iPhone.

Foto: Getty

Apple doet alsof je per se de nieuwste iPhone nodig hebt om de beste Apple-ervaring op te doen, maar elke recente iPhone werkt met dezelfde iOS-versie.

Op de iPhone SE krijg je dezelfde toegang tot Apple's producten en services, zoals de App Store en iMessage. Je krijgt dezelfde veiligheidsupdates en zelfs de nieuwe emoji's als bijvoorbeeld de iPhone X.


LEES OOK: Blockchain is misschien wel de grootste innovatie sinds internet, maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee?