ApeCoin, de cryptomunt van het APE Ecosysteem, daalde maandag met 16 procent in een onrustige handelssessie.

De cryptomunt ApeCoin wordt vaak in verband gebracht met de Bored Ape Yacht Club (BAYC), een populaire verzameling van zogenoemde NFT’s (non-fungible tokens), ofwel unieke digitale eigendomscertificaten. Die worden onder meer gebruikt om het eigendom van verzamelobjecten of digitale kunst vast te leggen.

Overigens is de ApeCoin niet direct gelieerd aan de NFT’s van de Bored Ape Yacht Club. 

De koersval volgde nadat Yuga Labs, de maker van het metaverse ‘Otherside’ waarin The Bored Ape Yacht Club figureert, een gigantische verkoop van virtueel vastgoed had gehouden.

Een metaverse is een virtuele omgeving waarin gebruikers kunnen optreden met behulp van avatars en allerlei activiteiten kunnen ondernemen, van het spelen van spelletjes tot het kopen van virtueel land en vastgoed.

De stukken virtueel land werden verkocht in de vorm van NFT's met de naam 'Otherdeeds'. In totaal ging het om 55.000 percelen virtueel land.

De Otherdeeds werden verkocht voor een vaste prijs van 305 ApeCoins. Door de sterke schommeling in de waarde van de ApeCoins, werd onduidelijk hoeveel de stukken virtueel land waard waren gemeten in andere valuta.

Zo was de prijs van één ApeCoin op zaterdag ongeveer 19 dollar. Op dat moment waren de 16,8 miljoen tokens die Yuga Labs ontving voor de verkoop van virtueel land ongeveer 320 miljoen dollar waard. Maar na een rally boven de 33 dollar per ApeCoin, liepen de opbrengsten op tot 561 miljoen dollar.

En op het huidige niveau van ongeveer 15 dollar per ApeCoin zijn de stukken virtueel land bij elkaar ongeveer 243 miljoen dollar waard.

Yuga Labs heeft bij de veiling gekozen voor een beperking van het aantal stukken land dat één persoon kon kopen. Maar toch ging de verkoop van virtueel land met horten en stoten. De hoge vraag zorgde ervoor dat het Ethereum-netwerk waarop de verkoop plaatsvond haperingen vertoonde en de commissiekosten zeer hoog werden.

Sommige transacties gingen niet door als gevolg van de grote vraag. Yuga Labs zei op Twitter dat het zou werken aan het terugbetalen van een aantal transactiekosten aan kopers voor mislukte aankopen.

LEES OOK: De veiling van de NFT van de eerste tweet van Jack Dorsey moest $48 miljoen opbrengen, maar er werd slechts $280 geboden