Premium content ophalen

De AOW-uitkering van de staat is één van de weinige zekerheden voor je toekomstige pensioen.

Wie pensioen opbouwt voor later, moet vooral opletten wat je naast de AOW-uitkering kan verwachten.

Business Insider laat zien waar je op moet letten als je aanvullend pensioen opbouwt via de werkgever, of via een individueel potje zoals een fiscaal vriendelijke pensioenrekening.

De toekomst van tal van pensioenregelingen gaat op de schop met het nieuwe pensioenakkoord. Voor werknemers die via een pensioenfonds van de werkgever pensioen opbouwen, wordt de toekomstige uitkering afhankelijk van het beursrendement.

Voor zelfstandigen en werknemers die aanvullend pensioen opbouwen via fiscaal gunstige beleggingsrekeningen, staan er ook de nodig veranderingen op stapel.

Een constante hierbij is de hoogte van de AOW-uitkering van de staat. Voor het toekomstige pensioen is vooral van belang wat je aan extra pensioen nodig denkt te hebben naast de AOW om later prettig te kunnen leven. Dit hangt onder meer af van je toekomstige lasten.

Om een idee te geven wat je aan netto maandloon bij pensionering kunt verwachten, als je voorafgaand aan het pensioen bruto 40.000 euro tot 80.000 euro per jaar verdienende en vanaf je pensioen een kwart minder, maakte Business Insider eerder dit overzicht:

Dit hou je netto over per maand als je met pensioen gaat met een 25% lager bruto inkomen, als je daarvoor €40.000 tot €80.000 verdiende

Premium content ophalen