Annegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe partijleider van de Duitse christendemocratische partij CDU. Ze volgt Angela Merkel op die achttien jaar de scepter heeft gezwaaid over de partij en vrijdag afscheid nam.

Kramp-Karrenbauer (56) versloeg in de tweede ronde van de verkiezing Friedrich Merz. In de eerste rond viel Jens Spahn als kandidaat af en haalde niemand een absolute meerderheid.

De nieuwe partijleider was tot vrijdag secretaris-generaal van de partij. Daarvoor was ze premier van de deelstaat Saarland. Als partijleider maakt zij grote kans in de toekomst bondskanselier te worden.

Voorafgaand aan het CDU-congres in Hamburg, hadden waarnemers al een nek-aan-nekrace voorspeld tussen Kramp-Karrenbauer en Merz.

Kramp-Karrenbauer kreeg uiteindelijk 52 procent van de afgevaardigden achter zich en Merz 48. De nieuwe partijleider, een vertrouwelinge van bondskanselier Merkel, toonde zich geroerd door haar uitverkiezing.

Droomopvolger van Merkel

Met Kramp-Karrenbauer krijgt Merkel haar droomopvolger als partijleider van het CDU. AKK, zoals ze genoemd wordt, was eerder dit jaar door Merkel overgehaald om landelijk secretaris-generaal te worden.

AKK meldde zich op 18-jarige leeftijd bij het CDU en ontdekte daar haar gedrevenheid voor de politiek. Daarvoor wilde ze eigenlijk vroedvrouw of onderwijzeres worden. Ze studeerde rechten en politieke wetenschappen.

Haar eerste politieke baan kreeg ze als lid van de gemeenteraad van haar woonplaats Püttlingen. Dat deed zij met zoveel succes dat snel de volgende stappen volgden. Na diverse ministersposten in de deelstaat in Saarland werd zij in 2011 minister-president van de kleinste deelstaat in Duitsland. Ze gaf die post in februari op om secretaris-generaal van het CDU te worden.

Merkel en Kramp-Karrenbauer werken al jaren samen en hebben dezelfde nuchtere analytische politieke stijl. De nieuwe partijleider wordt in de wandelgangen ook wel "mini-Merkel'' genoemd.

Ook politiek staan zij niet ver uit elkaar. Inhoudelijk staat AKK voor de koers die Merkel uitstippelde. Ze is alleen op het gebied van migranten voor een hardere koers.