• Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) stapt toch op.
  • De Tweede Kamer nam donderdag een motie van afkeuring tegen haar en demissionair minister Sigrid Kaag (BuZa) aan na de chaotisch verlopen evacuatieoperatie in Afghanistan.
  • Bijleveld liet donderdag weten aan te blijven om haar taken af te maken. Door de ontstane discussie kan ze haar werk echter niet meer uitvoeren, zo laat ze vrijdagmiddag weten in een persverklaring.

Ank Bijleveld vindt dat ze niet langer kan aanblijven als minister van Defensie omdat ze door de discussie die is ontstaan over haar positie haar werk niet meer kan doen, zo zegt ze vrijdag in een persverklaring.

De CDA-bewindsvrouw kondigde haar vertrek vrijdagmiddag aan op het ministerie van Defensie. In de uren daarvoor werd binnen de partij en op het Binnenhof al duidelijk dat ze zou vertrekken.

Bijleveld stapt op na een motie van afkeuring die donderdagavond werd aangenomen in de Tweede Kamer. Dat was aanvankelijk niet haar plan, zo liet ze in haar verklaring weten. Ze wilde aanblijven “om de taak af te maken waar ik voor sta”. Ze doelde daarmee onder meer op de pogingen om mensen uit Afghanistan te evacueren die nog naar Nederland kunnen komen. “Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden.”

De medewerkers van Defensie moeten hun werk goed kunnen doen “en ik wil niet dat ik hun belangrijke werk in de weg sta”, aldus Bijleveld. Daarom heeft ze aan CDA-leider Wopke Hoekstra en minister-president Mark Rutte laten weten dat ze haar ontslag wil indienen. Daarbij liet ze nog weten dat ze daartoe niet onder druk was gezet.

Hoekstra en Rutte respecteren het besluit

De wekelijkse ministerraad werd onderbroken voor crisisoverleg op het ministerie van Defensie. Daarbij waren ook enkele CDA-prominenten aanwezig, onder wie Hoekstra. De CDA-leider noemt het besluit van Bijleveld om op te stappen "enorm jammer, maar wel te respecteren".

Hij ontkent dat er vanuit de CDA-top druk is uitgeoefend om op te stappen. "Zij is zelf tot de conclusie gekomen dat dit de enige weg was." In regionale CDA-afdelingen was weinig begrip voor het besluit van Bijleveld in eerste instantie om door te gaan.

CDA-voorzitter Marnix van Rij dankt Bijleveld in een reactie, ook wegens haar rol als speciaal adviseur van het partijbestuur. "Bij Ank hebben we altijd een beroep mogen doen op haar verantwoordelijkheid voor Nederland. Niet alleen als minister van Defensie, maar ook in de verschillende functies hiervoor."

Demissionair premier Mark Rutte vindt het "bijzonder spijtig" dat Ank Bijleveld aftreedt als minister van Defensie. Hij zegt haar keuze tegelijkertijd wel te respecteren. Volgens Rutte was Bijleveld iemand met "een enorme hoop bestuurlijke ervaring" en was ze "als een vis in het water" op het ministerie van Defensie. De premier vindt het een zware tik dat na Kaag nu met Bijleveld opnieuw een goed ingevoerd bewindspersoon vertrekt.

Sigrid Kaag was donderdag vanwege een vergelijkbare motie al teruggetreden als minister van Buitenlandse Zaken. Op het ministerie van Defensie was Bijleveld niet alleen verantwoordelijk voor haar eigen portefeuille, maar ook voor die van Barbara Visser. Zij stapte eind vorige maand over naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus neemt tijdelijk de leiding over het ministerie van Defensie over tot er een vervanger uit CDA-gelederen is gevonden.

LEES OOK: Sigrid Kaag stapt op als minister van Buitenlandse Zaken na evacuatiechaos Afghanistan