• De animo voor een uitkoopregeling is onder boeren nog niet echt groot, zo geeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan, na vragen van NRC.
  • Nog niet de helft van het beoogde aantal ondernemers heeft zich aangemeld, al is het maar voor een eerste gesprek.
  • Het vrijwillig uitkopen van boeren moet een van de belangrijkste instrumenten van het kabinet vormen om de stikstofuitstoot uiterlijk in 2030 te halveren
  • Lees ook: Schiphol Group heeft boeren uitgekocht voor extra stikstofruimte voor Lelystad Airport en Schiphol zelf

In 2023 moeten twee- tot drieduizend boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten, worden uitgekocht. Tot nu toe heeft echter nog niet eens de helft van dat aantal zich gemeld voor een eerste gesprek.

De duizend bedrijven waar wel contact mee is geweest, zijn ook niet allemaal van ondernemers die willen praten over sluiting van hun boerenbedrijf. Het gaat ook om boeren die willen kijken naar mogelijkheden om hun bedrijf te verplaatsen of minder dieren te laten grazen. Dat blijkt uit antwoorden van Interprovinciaal Overleg (IPO), na vragen van NRC.

Al met al is de animo voor de uitkoopregeling onder boeren nog niet echt groot.

In november 2022 maakte het kabinet bekend te werken aan verschillende uitkoopregelingen, waaronder een die mogelijk tot 120 procent van de bedrijfswaarde vergoedt. De regeling vloeit voort uit het advies van bemiddelaar Johan Remkes, die afgelopen zomer een advies gaf voor het hoog opgelopen conflict.

Het aantal aanmeldingen komt mogelijk moeilijk op gang, omdat er weliswaar plannen zijn, maar de provincies boeren nog geen concreet aanbod kunnen doen. De uitkoopregelingen moeten in april daadwerkelijk worden opengesteld. Voor die tijd moeten ze dan wel zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Een eerder concept kreeg al kritiek uit Brussel omdat het op ongeoorloofde staatssteun zou neerkomen.

Het vrijwillig uitkopen van boeren is een van de belangrijkste instrumenten van het kabinet om de stikstofuitstoot uiterlijk in 2030 te halveren, het is daarbij ook een van de grootste kostenposten. Eind 2023 wordt de balans opgemaakt, als de animo voor een vrijwillige regeling dan nog steeds tegenvalt, volgt waarschijnlijk dwang.

LEES OOK: Geen omgekeerde vlaggen, maar juist méér klimaatbeleid: deze boeren willen de landbouw ‘natuurinclusief’ maken