De aandelenbeurzen in New York leverden donderdag stevig in. Beleggers vrezen dat de aanhoudende politieke impasse over de begroting en het schuldenplafond de Verenigde Staten in een recessie kan storten. Een zwakker dan verwacht cijfers over de dienstensector kwam het sentiment niet ten goede.
De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent lager op 14.996,48 punten, de laagste slotstand sinds 6 september. De S&P 500-index bereikte met een daling van 0,9 procent tot 1678,66 punten de laagte slotstand sinds 27 augustus. De Nasdaq verloor 1,1 procent tot 3774,34 punten.
,,Hoe langer de patstelling duurt, hoe nerveuzer mensen worden. En als mensen nerveus zijn, verkopen ze eerst om pas later vragen te stellen”, aldus een handelaar. Volgens economen valt de economische groei 0,1 procent lager uit als de ‘shutdown’ een week duurt. Daarna wordt het negatieve effect snel groter.
United Technology
Het conglomeraat United Technology, dat bijna een vijfde van zijn omzet haalt uit overheidsopdrachten, ontslaat tijdelijk 5000 man vanwege de shutdown. Het aandeel daalde 1,2 procent. Marktvorsers verwachten dat meer bedrijven met soortgelijke maatregelen komen. ,,Bedrijven waren al voorzichtig met hun toekomstgerichte uitspraken. De shutdown brengt daar zeker geen verbetering in aan”, aldus een beleggingsstrateeg.
Een van de sterkste dalers was Tesla Motors (min 4,2 procent). De fabrikant van elektrische (sport)auto's werd voor de tweede dag op rij afgestraft voor het in brand vliegen van een van zijn auto's na een botsing.
Dienstensector
Een half uur na de handelsaanvang, maakte het Institute of Supply Management cijfers over de dienstensector. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in die sector weerspiegelt, daalde van 58,6 in augustus naar 54,4 vorige maand. Economen rekenden op een afname tot 57,0. De dienstensector beslaat bijna 90 procent van de Amerikaanse economie.
Voor vrijdag stond een belangrijk cijfer, de banengroei in september, op de rol. Het ministerie van Arbeid maakte echter bekend dat het rapport niet wordt uitgebracht vanwege de shutdown.
De euro was 1,3617 dollar waard in vergelijking met 1,3637 bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 103,02 dollar per vat. Brentolie was met 108,71 dollar per vat 0,5 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl