Het derde Angel Cafe stond in het teken van investeren in een bear market. Rob van de Heuvel van het Nederlandse scaleup succes Sendcloud kwam vertellen hoe je doorgroeit naar een unicorn.

Het Angel Cafe is talkshow, netwerkevent en investeerdersborrel in één. Vermogende investeerders, kansrijke startupondernemers én doorgewinterde experts delen de laatste trends en ontwikkelingen uit de internationale startupgemeenschap. Daarna kunnen geinteresseerden nu voor het eerst ook direct investeren in de deelnemende startups via het platform van Nxchange.

Laatste nieuws

Dit keer ontving host Jay Jay Boske (bekende van Day1 en WTFinance) om te beginnen vaste gasten Marleen Evertsz van Nxchange en Bondex en Kauan von Novack van Startup Bootcamp. Zoals iedere aflevering starten zij de uitzending met het doornemen van het laatste startup nieuws.

Marleen kondigde gelijk de nieuwe Angel Community aan. Hier kunnen deelnemers met elkaar in gesprek gaan over de start- en scaleup scene. Je vindt er start- en scaleup data, unieke content, toegang tot exclusieve events, de mogelijkheid om als eerste deel te nemen in fundingrondes en je krijgt ook nog een mandje aandelen met startups, nu voor maar 150 euro ipv 250 per jaar (deze actie loopt tot 15 maart).

Bold action

Kauan gaf een update van het Bold Action programma van Startupbootcamp. Hiervoor zijn inmiddels 30 impact startups (van de 90) geselecteerd. Zij nemen de komende tijd deel aan het accelerator programma Bold Action. Daarnaast is Startupbootcamp nu bezig met het closen van de laatste investerings tranche van de Bold action waarbij investeerders een aandeel kunnen nemen in dit mandje van 90 startups.

Hét grote nieuws, en ook wel verrassing, is volgens zowel Kauan als Marleen de stormachtige opkomst van ChatGPT. Van nul naar driehonderd miljoen gebruikers in een maand, het is zelden vertoond. Marleen vertelt dat ze er bij Nxchange ook al mee werken: ‘Maar: je moet er wel je eigen intelligentie aan toevoegen.’

Een new wave van startups

Twee andere ontwikkelingen zijn de ontslagen bij techbedrijven en de noodzaak voor startups als gevolg van de bear market om veel eerder winst te maken. De grote ontslagrondes bij techbedrijven gaan een positieve uitwerking op het startupklimaat gaan hebben, denkt Kauan die een ‘new wave’ voorspelt. Al die ervaren medewerkers hebben nu eindelijk de tijd om eigen plannen op te tuigen.

Na de pitch van Chateau Amsterdam (dat druiven importeert naar Nederland en daar vervolgens wijn van maakt) interviewt serial entrepreneur Ruud Hendriks de oprichter van Sendcloud, Rob van de Heuvel. Hendriks en Van den Heuvel kennen elkaar. Volgens Hendriks is Sendcloud een van de meest succesvolle investeringen die hij ooit gedaan heeft.

No Bullshit

Maar wat is het geheim achter de groei? Hoe haal je op het nippertje nog 150 miljoen op bij Softbank voordat de sector op de rem gaat staan? En hoe voorkom je dat je van te veel geld op de bank je lui wordt?

Van de Heuvel vertelt onder meer over de kracht van pre-mediation, waardoor hij en zijn twee compagnons na al die jaren nog steeds samenwerken. Praten irritaties uiten en weer door. Ook deelt hij een recent dieptepunt, het ontslag van zijn broer bij zijn bedrijf. Dat zijn moeilijke beslissingen maar ze passen wel bij het motto van Sendcloud: ‘No bullshit is ons motto. En: je moet altijd transparant zijn.’ Voor wie meer wilt weten over welke hindernissen Rob allemaal heeft moeten nemen kan donderdag een exclusief interview met Rob zien in het programma Doorzetters van Ruud Hendriks en Richard Bross.

Fuck ups zijn vaak intuïtief

Na de pitch van het e-bike merk Doppio dat zich bewijst met een lage burn rate maar wél op iedere verkochte fiets een marge pakt, is het tijd voor Daan Witteveen. Deze succesvolle investeerder fungeerde vanavond als Dragon’s Den: hij voorzag alle pitchers van gedegen kritiek en vaderlijk advies.

Witteveen wil graag zijn successen delen maar ook vertellen welke fouten hij nou eigenlijk heeft gemaakt. Zelf zegt hij niet zo in Fuck Up stories te geloven. Succes en mislukking is vaak een kwestie van achteraf redeneren. Witteveen: ‘Fuck ups zijn intuïtieve beslissingen. Ik heb er pas echt spijt van als je de mensen om je heen onvoldoende aandacht geeft.’

Deel 1 van Angel Cafe terugkijken? Klik dan hier of bekijk ‘m hieronder: