OPINIE – Afgelopen september heeft Apple een smartphone onthuld die er anders uitziet dan alle voorgangers (zie hiernaast):


Met de iPhone X liet Apple het drie jaar oude ontwerp uit het iPhone 6-tijdperk achter zich en kwam met iets nieuws: een volledig OLED-scherm zonder randen en zonder homeknop.

Foto:  Hollis Johnson

Het nieuwe scherm neemt vrijwel de hele voorkant in beslag, maar net niet helemaal. Apple heeft een kleine inkeping (notch) om de camera aan de voorzijde te kunnen herbergen en andere sensoren die gezichtsherkenning (Face ID) mogelijk maken. Daarmee wordt Touch ID vervangen als belangrijkste identificatiemethode.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Niet iedereen is even gek op die notch, maar Apple wilde dat de iPhone op zijn tiende verjaardag een scherm dat helemaal van de ene naar de andere rand loopt en een camera aan de voorkant. Dit is het compromis waar Apple op uitkwam, of je het nou mooi vindt of niet.

Foto: Justin Sullivan/Getty

Uiteraard hebben makers van Android-telefoons sinds het uitkomen van de iPhone X ook de notch verwerkt in hun ontwerpen. Hier is bijvoorbeeld de kersverse OnePlus die vorige week is onthuld:

Foto: OnePlus

En dit is de LG G7 ThinQ die deze maand werd aangekondigd:

Foto: LG

Ook in Azië is de notch helemaal in. Dit is de Huawei P20 Pro die eind maart werd gepresenteerd:

Foto: Huawei

En dit is de Asus Zenfone 5 die later dit jaar op de markt komt:

Foto: Asus

En dit is nog maar het begin. Hoewel het slechts negen maanden geleden is dat Apple de iPhone X onthulde, is er al een hele rits Android-telefoons met notch.

Foto: Hollis Johnson

Google hint er duidelijk op dat er nog meer Android-telefoons aankomen, en mogelijk zelfs eentje van henzelf: De nieuwste versie van Android, genaamd Android P, ondersteunt telefoons met inkepingen van verschillende grootte. Daarmee is het voor andere Android-telefoonmakers heel makkelijk om ook telefoons te ontwerpen met een vrijwel volledig scherm aan de voorkant en een notch.

Foto: YouTube/Google

Veel mensen vragen zich af of dit betekent dat de nieuwe generatie Pixel-smartphones van Google ook een notch zullen hebben in de stijl van de iPhone X. Een van de voornaamste kritiekpunten op de Google-telefoon van vorig jaar was het gedateerde uiterlijk in de huidige iPhone X-wereld:

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Natuurlijk is het niks nieuws dat makers van Android-telefoons ontwerpen van Apple overnemen. Sinds het bestaan van de iPhone, hebben andere telefoonmakers heel erg naar de ontwerpen van Apple gekeken om zich te laten inspireren. Het Chinese Xiaomi is daar een goed voorbeeld van:

Foto: Xiaomi

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er al een Android-telefoon met notch was, voordat Apple er mee kwam. De Essential Phone van Andy Rubin had enkele maanden voor de iPhone X een wat kleinere notch.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Ook andere bedrijven verdienen wat credits: Samsung heeft er bij de Galaxy 9 niet voor gekozen het notch-pad van Apple te volgen. In plaats daarvan biedt Samsung zijn gebruikers meerdere vormen van identificatie aan, waaronder gezichtsherkenning, irisherkenning en een vingerafdrukscanner.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Een andere Android-telefoon die breekt met de notch-trend is Vivo: Dat bedrijf heeft een slimme oplossing gevonden voor het dilemma selfiecamera of volledig scherm aan de voorkant. De Vivo-telefoon heeft een volledig scherm en de selfiecamera floept aan de bovenkant tevoorschijn als je hem nodig hebt.

Laten we hopen dat er meer Android-telefoonmakers zijn die het probleem met eenzelfde soort creativiteit gaan oplossen.

LEES OOK: Waarom je de OnePlus 6 niet hoeft te kopen als je al een OnePlus 5 of 5T hebt