- De Amerikaanse economie lijkt er gunstig voor te staan met aanhoudende groei en afkoeling van de inflatie.
- Toch zijn analisten op Wall Street verdeeld over de de vraag hoelang de huidige rally op de aandelenmarkt kan doorgaan.
- Bekijk het overzicht van de prognoses van respectievelijk de ‘bulls’ en de ‘bears’.
- Lees ook: De beurs kan dit jaar nog 10% dalen: hardnekkige inflatie in de VS en zwakke arbeidsmarkt vormen risico’s, volgens beursstrateeg.
De Amerikaanse economie lijkt er redelijk voor de staan. De inflatie koelt af, de productiviteit stijgt en de Amerikaanse centrale bank versoepelt het monetaire beleid. Dat zou de economische groei moeten stimuleren.
Economen discussiëren niet langer over een mogelijke recessie, maar vragen zich af of een “zachte landing”, of “geen landing”, waarschijnlijker is. Het lijkt erop dat het debat simpelweg gaat over hoe snel de economie vanaf hier kan groeien.
Tegelijk zijn de vooruitzichten voor de aandelenmarkt minder duidelijk: de grote zakenbanken op Wall Street zijn nog steeds verdeeld over de vraag of aandelenkoersen nog verder kunnen stijgen.
Veek aandelenindices noteren in de buurt van recordhoogtes, waarbij de brede S&P 500-index voor dit jaar ruim 20 procent in de plus staat.
Onder de topanalisten op Wall Street heerst verdeeldheid over de vraag of al het goede nieuws al is ingeprijsd, of dat markt kan blijven stijgen, ondanks de toch al hoge waarderingen.
De meeste analisten denken dat de bedrijfswinsten in de VS blijven groeien. Als de onzekerheid over de verkiezingen voorbij, kunnen aandelen in 2025 blijven stijgen. Daarna neemt de onzekerheid toe en worden de vooruitzichten troebel.
Dit is wat toonaangevende analisten zegt over de vooruitzichten voor de aandelenmarkt richting 2025 en daarna.
De bulls
Een groot aantal zakenbanken op Wall Street is positief over de recordrally op de aandelenmarkt dit jaar. Veel analisten hebben hun koersdoelen voor het einde van het jaar verhoogd.
Beursstrategen van zakenbank UBS verhoogden afgelopen week hun koersdoelen voor de S&P 500-index. Ze verwachten dat de S&P 500 tegen juni 2025 een koers van 6.300 punten bereikt en eind volgend jaar op 6.600 punten staat. Dat betekent een potentiële stijging van respectievelijk 8 procent en 13 procent.
Aandelenstrateeg David Lefkowitz van UBS denkt dat een “gezonde” winstgroei de weg zal vrijmaken voor verdere koerswinsten. “Het winstseizoen voor het derde kwartaal is positief van start gegaan. Het ziet ernaar uit dat de consumentenbestedingen sterk blijven met een normale economische groei", aldus Lefkowitz.
Volgens UBS kunnen het afkoelen van de inflatie, meer renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank en extra investeringen in kunstmatige intelligentie de aandelenmarkt ondersteunen in 2025.
Groei zorgt voor meer groei en dat is een belangrijk onderdeel van de vooruitzichten voor aandelen tot 2025 van, volgens beursstrateeg Brian Belski van zakenbank BMO.
Belski verhoogde zijn koersdoel voor de S&P 500 voor eind dit jaar naar 6.100 ten opzichte van 5.600 vorige maand. Dat maakt hem een van de meest bullish strategen op Wall Street. Belski vindt het bemoedigend dat de rally op de aandelenmarkt diverser wordt, omdat deze niet langer geconcentreerd is bij een handvol techgiganten. Dat is gezond gedrag voor duurzame stijgingen op de aandelenmarkt, schrijft hij.
“We verwachten dat deze trend zich zal voortzetten en de toekomstige stijging van aandelen zal ondersteunen, zelfs als de koersontwikkeling en fundamentele prestaties van grote techaandelen de komende maanden achterblijven”, aldus Belski.
De bears
De meer bearish strategen op Wall Street houden echter ook vast aan hun voorspellingen, zelfs nadat ze er het hele jaar al naast hebben gezeten. Hun grootste zorg is wat er gebeurt als er minder renteverlagingen plaatsvinden dan verwacht. Daarnaast stellen ze dat de AI-hype wat betreft de productiviteitswinsten mogelijk niet zal brengen waar beleggers op rekenen.
Strategen van JPMorgan houden vast aan hun koersdoel van 4.200 punten voor S&P 500-index voor eind dit jaar, wat een neerwaartse beweging van 28 procent vertegenwoordigt vanaf de huidige niveaus.
Eerder deze maand gaf beusstrateeg Dubravko Lakos-Bujas van Morgan Stanley toe dat een recessie van de baan lijkt, maar hij zei ook dat AI-investeringen waarschijnlijk niet zullen renderen door aanhoudende twijfels rond mogelijkheden om meer geld te verdienen met AI.
Bovendien kunnen de verwachtingen van beleggers over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank tegenvallen, als de economie veerkrachtig blijft. Dit beperkt de mogelijkheden van de Federal Reserve om de rente te verlagen, wat waarschijnlijk neerwaartse druk zou zetten op de aandelenkoersen.
Tot slot waarschuwt JPMorgan dat de winstcijfers voor het derde kwartaal een stortvloed aan neerwaartse bijstellingen hebben ondergaan. “De winstverlagingen zijn aanzienlijk”, aldus analisten van JPMorgan.
Beursstrateeg Barry Bannister van zakenbank Stifel heeft beleggers gewaarschuwd voor een mogelijke instorting van de aandelenmarkt in 2025.
Torenhoge waarderingen, overtrokken verwachtingen over renteverlagingen door de Fed en een AI-hype die uiteindelijk tegenvalt, kunnen samen het fundament leggen voor lagere aandelenkoersen volgend jaar. “Ondanks alle optimisme over zachte landingen en renteverlagingen door de Fed, staat de S&P 500-index met een stijging van 40 procent in twaalf maanden", aldus Bannister.
Volgens Bannister heeft de beurs te maken met “manie” die aandelenkoersen nog verder kan doen stijgen. Uiteindelijk eindigt dit een daling." Volgens de strateeg kan de S&P 500 nog 10 procent verder stijgen, maar vervolgens ook ruim 25 procent dalen om terug te keren naar het niveau van begin 2024.
Het middenscenario voor aandelen
Beleggingsstrateeg David Kostin van zakenbank Goldman Sachs is bullish, tenminste op de korte termijn. Hij verhoogde onlangs zijn koersdoel voor de S&P 500-index naar 6.000 punten eind dit jaar, vanwege het vooruitzicht van verdere groei van bedrijfswinsten.
“De belangrijkste reden voor de opwaartse bijstelling van onze schatting voor de winst per aandeel in 2025 heeft te maken met winstmarges”, aldus Kostin. “De macro-economische context blijft bevorderlijk voor een bescheiden margeverruiming, waarbij verkoopprijzen sneller stijgen dan de inputkosten.”
Toch stelt Kostin ook dat het gouden tijdperk van rendementen op de aandelenmarkt waarschijnlijk voorbij is. In een recent rapport over de 10-jaarsprognose voor aandelenmarkt rept Kosten van een extreme concentratie van een klein aantal winnaars op de beurs en hoge waarderingen. De S&P 500 levert volgens zijn prognose de komende 10 jaar een jaarlijks rendement van slechts 3 procent op. Afgelopen tien jaar was het rendement op jaarbasis van de S&P 500 ongeveer 13 procent.
“Beleggers moeten zich voorbereiden op aandelenrendementen in het komende decennium die een stuk lager liggen dan ze gewend zijn,” aldus Kostin.