De bitcoin is op diverse handelsbeurzen meer dan 10.000 dollar waard. Toch is het niet overal het geval.

Op moment van schrijven wisselt de belangrijkste cryptomunt op ruilbeurs Bittrex voor 9.700 dollar van eigenaar. Dat is bijna duizend dollar minder dan op bijvoorbeeld Bithumb en Coinone.

Deze waardeverschillen duiden op een zeer onvolwassen markt, aldus Neil Wilson, senior analist bij het Britse tradingbedrijf ETX Capital. “In Zuid-Korea kreeg de bitcoin een waarde van 10.026 dollar, terwijl de Amerikaanse exchange Kraken de waarde op 9.748 dollar hield. Een gat van 278 dollar, dat is écht ongelooflijk”, zegt hij tegen Business Insider UK.

In mei dit jaar was er ook al sprake van een groot verschil tussen Japanse en Amerikaans handelsbeurzen. In Japan was de prijs per bitcoin circa 400 dollar hoger.

Volgens Charles Hayter, CEO en oprichter van CryptoCompare, legden de Japanners daarmee een kwetsbaarheid bloot van de bitcoinhandel. Bij een volwassen markt worden prijsverschillen snel gecorrigeerd door vraag en aanbod. Een lagere prijs wordt snel naar boven gecorrigeerd zodra er snel meer eenheden van worden verkocht.

Profiteren van de prijsverschillen

De bitcoinhandel werkt fundamenteel anders, aldus Hayter. “De bitcoin wordt lokaal én internationaal verhandeld over meerdere fiat-paren zoals de dollar en de euro, maar ook de Chinese yuan. De paren worden verhandeld over diverse prijzen als gevolg van transactievergoedingen, hefbomen en risico-opslagen die betrekking hebben op de veiligheid van de beurs.”

Hayter ziet het probleem voorlopig niet opgelost worden, ook omdat er vooral kleinere handelaren bij betrokken zijn.

Lees ook op Business Insider

Wilson neemt het woord arbitrage in de mond, wat betekent dat bitcoinhandelaren juist profiteren van de prijsverschillen, ontstaan door deze onevenwichtige cryptocurrencymarkt.

Het speculatieve imago van deze markt schrikt volgens hem institutionele beleggers af. “De potentie van arbitrage in deze markt is enorm groot, wat wijst op een zeer onvolwassen markt, die nog gedecentraliseerd en ongereguleerd is en bovendien zeer volatiel is. In mijn ogen is de markt niet geschikt voor institutionele beleggers omdat ze teveel risico lopen.”

Futuresmarkt

Desondanks zien gevestigde namen als Goldman Sachs en CME Group, de grootste futuresbeurs van de wereld, wel brood in de bitcoin.

Met futures op de bitcoin zouden beleggers kunnen gaan speculeren op de toekomstige koers van de bitcoin, eventueel met een hefboom waarmee de winst of het verlies groter kan worden.

De komst van futurecontracten voor de bitcoin is zeer welkom, aldus Wilson. “Dat kan ertoe leiden dat serieuze beleggingspartijen meer inzicht krijgen in de waarde van de bitcoin. Speculanten hopen dat de waarde alleen maar zal toenemen. Toch zal de cryptomunt zich de komende tijd moeten blijven bewijzen als een serieuze en volwassen asset om in te investeren.”

(ADV) Makkelijk bitcoin kopen? Lees hier over de mogelijkheden