Amsterdam staat bekend als ‘open’ en ‘liberaal’, maar verliest z’n aantrekkingskracht als vestigingsplaats voor internationale bedrijven als de stad het gebrek aan kantoor- en labruimte niet oplost.

Dat schrijft het Financieel Dagblad donderdag. Grote bedrijven kunnen niet in Amsterdam terecht. En kleine kantoorvloeren worden schaarser.

In 2017 vestigden zich 143 buitenlandse bedrijven in onze hoofdstad. Dat staat gelijk aan 2700 banen. De buitenlandse bedrijven die er al waren trokken 4.100 extra mensen aan. Andere hoofdsteden kijken jaloers in onze richting, maar de cijfers van 2016 waren beter.

Daar maakt wethouder Economie van Amsterdam, Udo Kock, zich zorgen over: “Als we dat knelpunt niet oplossen, gaan die getallen nog meer naar beneden. De hausse van afgelopen anderhalf jaar gaat niet eeuwig duren. Nu je erin zit, moet je er wel maximaal gebruik van maken.”

Kock pleit voor investeringen in internationale scholen, het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en de beschikbaarheid van technisch personeel, zegt hij tegen het FD.

Ook hoopt hij dat het imago van Amsterdam als 'open' stad niet verloren gaat nu de afkeer tegen massatoerisme en een door expats overgenomen huizenmarkt toeneemt. Dat sommige gemeenteraadsleden de 'Amsterdammer' boven internationale nieuwkomers plaatsen, vindt hij onterecht: "Amsterdam is open voor iedereen. Ieder geluid dat daarvan afwijkt, is slecht voor Amsterdam."

Gemeente Amsterdam wil per jaar twee tenders voor kantoorruimte gaan uitschrijven.