Om voor de Tweede Kamer te mogen stemmen moet je de Nederlandse nationaliteit hebben, maar bij gemeenteraadsverkiezingen ligt dat anders.

Buitenlanders uit andere EU-landen die in een Nederlandse gemeente wonen en mensen van buiten de EU die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen, mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De site DutchNews.nl deed specifiek onderzoek naar de tien steden met het grootste aantal potentiële buitenlandse kiezers. In totaal betreft dit 250.000 stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Niet geheel verrassend springen twee steden eruit bij de expat-stemmers: Amsterdam en Den Haag.

Zowel in Amsterdam als Den Haag zijn er 45 zetels te vergeven in de gemeenteraad. “Amsterdam telt bijna 89.000 Europeanen en andere buitenlanders die hun stem mogen uitbrengen op 21 maart. Dat komt neer op zes gemeenteraadszetels”, aldus DutchNews. “In Den Haag zijn 57.000 buitenlanders stemgerechtigd, wat gelijk staat aan zeven zetels.”

Bij elkaar kunnen expats in theorie dus 13 tot 15 procent van het stemresultaat beïnvloeden in Amsterdam en Den Haag.

Volgens DutchNews is er één onderwerp bij de plaatselijke verkiezingen dat voor expats boven alle andere uittorent: betaalbare huisvesting.

LEES OOK: Grootste stijging huizenprijs sinds 2001: in 12 maanden werd je huis €1.818 per MAAND duurder