De Amsterdamse vastgoedmarkt barst aan alle kanten uit z’n voegen. Op de woningmarkt zijn er te weinig huurwoningen voor middeninkomens. Tegelijk is de vraag naar kantoorruimte zo groot dat er nauwelijks meer leegstand is.

Aan het eerste probleem, de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen voor de middenklasse, wil de gemeente Amsterdam concreet iets doen.

Maandag maakte de gemeente bekend een ‘intentieverklaring’ te tekenen met beleggers en vastgoedontwikkelaars. Daarin is vastgelegd dat er tienduizend huurwoningen voor middeninkomens bijkomen in de komende vijf jaar.

De huren voor de nieuwe woningen zullen tussen de 740 euro en 1.050 euro per maand liggen. Ze zijn bedoeld voor inkomens tussen de 39.055 euro en 61.707 euro. Tegelijk zijn er afspraken gemaakt over de huurontwikkeling. Jaarlijks mag de huur voor de nieuwe woningen stijgen met een percentage dat gelijk is aan de inflatie plus 1 procent.

Bijna geen leegstand meer op de kantorenmarkt in Amsterdam

Ander probleem waar Amsterdam mee kampt is de uitzonderlijke vraag naar kantoorruimte. “Amsterdam lijkt als eerste stad tegen de grenzen van haar groei aan te lopen. We zien een duidelijke terugval in opname van kantoorruimte in de hoofdstad”, zegt directeur Rudolf de Boer van vastgoedadviseur CBRE Nederland maandag in een toelichting op een marktrapport.

In Amsterdam werd volgens CBRE afgelopen jaar 306.000 vierkante meter aan kantoorruimte verhuurd, een daling van 21 procent ten opzichte van 2018. Deze afname valt samen met een zeer krappe kantorenmarkt. De kantorenleegstand in de hoofdstad daalde eind 2019 naar 3,5 procent.

Ook in de andere grote steden is de leegstand volgens de vastgoedadviseur laag, met name in de meest moderne kantoorgebieden rond de grote stations.

Lees ook op Business Insider

Als gevolg van de grote vraag naar kantoren en het beperkte aanbod, stijgen de huren. De tophuur aan de Amsterdamse Zuidas steeg in 2019 met 7 procent naar 460 euro per vierkante meter.

LEES OOK: Amsterdam zet huisjesmelkers een hak – koper van nieuwbouwwoning moet daar zélf wonen, tenzij hij een huur vraagt tot €1000