• De Amerikaanse regering doet er alles aan om te voorkomen dat Israël een grote aanval uitvoert op Hezbollah, melden bronnen aan de krant The New York Times.
  • De Verenigde Staten vrezen dat “Israël het in een oorlog met twee fronten moeilijk kan krijgen,” waardoor “zowel de VS als Iran bij zo’n conflict betrokken raken.”
  • De Amerikanen hebben de Israëlische regering deze week echter duidelijk gemaakt dat het moeilijk is om zowel Hamas als het veel sterkere Hezbollah te bestrijden.”

Lees ook: Oplaaiend conflict in het Midden-Oosten: dit zijn de belangrijkste risico’s voor Europa en de VS

President Joe Biden en Amerikaanse topambtenaren doen er alles aan om te voorkomen dat Israël een grootschalige aanval uitvoert op Hezbollah. Bronnen melden aan The New York Times dat de top van de Amerikaanse regering vreest dat de Libanese organisatie, die wordt gesteund door Iran, betrokken kan raken bij de oorlog tussen Israël en Hamas.

De Amerikanen hebben de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu deze week achter de schermen duidelijk gemaakt dat “het moeilijk is om zowel Hamas in het zuiden als het veel sterkere Hezbollah in het noorden te bestrijden”, melden de bronnen aan de Amerikaanse krant.

De VS vrezen dat “Israël het in een oorlog met twee fronten moeilijk kan krijgen”. Dat zou kunnen betekenen dat “zowel de Verenigde Staten als Iran bij zo’n conflict betrokken raken” en dat wil Biden voorkomen.

Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël twee weken geleden begon, was het al meermaals onrustig in het grensgebied tussen Libanon en Israël. In de nacht van vrijdag op zaterdag liet Israël nog weten doelwitten van Hezbollah in het zuiden van Libanon te hebben aangevallen.

Zo'n 20.000 inwoners van de Israëlische stad Kiryat Shmona, op zo'n 2 kilometer van de grens met Libanon, werden vrijdag nog gevraagd te evacueren vanwege de onrust aan de grens.

LEES OOK: Veel huizen in Israël hebben een saferoom waarmee burgers zich kunnen beschermen tegen raketaanvallen: zo zien ze eruit