• De volledig uitslag van de Amerikaanse verkiezingen van 3 november kan even op zich laten wachten, omdat er massaal per post wordt gestemd.
 • In de nacht van 3 november is er nog geen definitieve uitslag. Mogelijk dat tv-zenders en persbureaus al wel een winnaar aanwijzen.
 • Business Insider heeft een overzicht gemaakt van de momenten die je de gaten moet houden tijdens de verkiezingsdag en in de dagen en weken erna.

Een kenmerkend aspect van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen in 2020 is dat er massaal per post wordt gestemd. In veel belangrijke swing states zal de uitkomst daardoor op zich laten wachten tot na de verkiezingsnacht.

Hoewel president Donald Trump beweert dat de ingezonden stemmen per post niet meer geteld mogen worden na 3 november, is het wettelijk wel degelijk toegestaan om te blijven tellen na de verkiezingsdag. De belangrijkste voorwaarde is dat de enveloppen op 3 november of eerder afgestempeld zijn.

Cruciale swing states zoals Michigan en Pennsylvania zullen de volledige resultaten pas enkele dagen na 3 november paraat hebben.

In andere fel betwiste staten zoals Arizona, North Carolina en Florida is het gros van de resultaten naar verwachting wel in de nacht van dinsdag op woensdag bekend. Toch kunnen de stemmen die net voor de verkiezingsdag per post zijn verstuurd nog later in de week binnenkomen. De nek-aan-nekrace in deze staten kan ervoor zorgen dat de uikomst van de verkiezingen langer op zich laat wachten.

Omdat naar verwachting relatief veel Democraten per post stemmen, kan in veel staten in eerste instantie de indruk ontstaat dat de Republikeinen hebben gewonnen. Als vervolgens de per post binnengekomen stemmen worden meegeteld, kan er alsnog een meerderheid voor de Democraten uitrollen, verwachten politieke analisten.

Juist het tegenoverstelde effect kan zich voordoen in Florida, Arizona en North Carolina, omdat die staten de uitslag van de per post binnengekomen stemmen eerder bekend zullen maken.

De tijdlijn van de Amerikaanse verkiezingen op 3 november:

De tijden zijn Eastern Time (New York) en de corresponderende tijd in Nederland (+6 uur)

 • 18.00 uur ET (24.00 uur Nederland): Stembussen sluiten in de staten Kentucky en Indiana.
 • 19.00 uur ET (01.00 uur Nederland): Stembussen sluiten in de staten Georgia, South Carolina, Vermont en Virginia.

Presidentsverkiezingen: Houd de situatie in de staat Georgia in de gaten. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden loopt 1,3 procentpunt voor op Trump in de staat waar de Republikeinen traditioneel sterk zijn, aldus het peilingenmodel van de statistische website FiveThirtyEight. Als de uitkomst in Georgia op de verkiezingsnacht niet eenduidig is of Biden aan kop gaat, is dat slecht nieuws voor Trump.

Biden staat in de staat Virginia met 11,2 procentpunt voor, volgens de peilingen.

 • 19.30 uur ET (01.30 uur Nederland): Stembussen gaan dicht in North Carolina, Ohio en West Virginia.

Presidentsverkiezingen: Trump heeft in 2016 in al deze drie staten gewonnen, maar heeft momenteel een voorsprong van slechts 0,8 procentpunt in Ohio, blijkt uit de gegevens van FiveThirtyEight.

In North Carolina ligt de president juist achter op Biden met 1,9 procentpunt. Als Trump tijdens de verkiezingsnacht slecht presteert in een van deze staten is dat geen goed teken.

 • 20.00 uur ET (02.00 uur Nederland): Stembussen sluiten in de staten Alabama, Connecticut, Washington, DC, Delaware, Florida, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island en Tennessee.

Presidentsverkiezingen: Biden heeft een voorsprong van 2,3 procentpunt op zijn rivaal in Florida, een staat die Trump absoluut moet winnen om president te blijven.

Florida zal naar verwachting het merendeel van de stemmen al in de nacht van dinsdag bekend maken. De uitkomst van de verkiezingen in de staat Pennsylvania is ook cruciaal, maar daar zullen de resultaten waarschijnlijk pas later deze week bekend zijn.

 • 20.30 uur ET (02.30 uur Nederland): Stemlokalen gaan dicht in de staat Arkansas.
 • 21.00 uur ET (03.00 uur Nederland): De stembussen sluiten in de staten Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin en Wyoming.

Presidentsverkiezingen: Biden loopt volgens gegevens van FiveThirtyEight met 2,6 procentpunt voor op Trump in Arizona, een staat waar Trump in 2016 won.

Michigan, waar de resultaten pas enkele dagen na de verkiezingsdag worden verwacht, is een belangrijke staat voor Trump. Hij heeft daar nipt gewonnen in 2016. Volgens de peilingen heeft Biden daar een forse voorsprong van 8 procentpunt.

Ook in Wisconsin viel de uitkomst van de presidentverkiezingen in 2016 net niet in de handen van Hilary Clinton. De Democraat Biden leidt daar momenteel met een voorsprong van 8 procentpunt. De resultaten voor die staat moeten of in de nacht van dinsdag of woensdagochtend al binnen zijn.

De president loopt voor op zijn rivaal in Texas met een verschil van slechts één procentpunt. De president kan zich niet veroorloven om deze cruciale staat te verliezen.

 • 22.00 uur ET (04.00 uur Nederland: Stembussen sluiten in de staten Iowa, Montana, Nevada en Utah.

Presidentsverkiezingen: Biden heeft in Nevada een voorsprong van 4,9 procentpunt op Trump. Deze staat gleed in 2016 uit de handen van de president met een verschil van slechts twee procentpunt. Het is belangrijk voor Biden om in Nevada te winnen.

In peilingen voor de staat Iowa loopt Trump met 1,4 procentpunt voor op Biden. In 2016 boekte Trump in Iowa een grote overwinning met een verschil van ruim negen procentpunt.

 • 23.00 uur ET (05.00 uur Nederland): de stemlokale sluiten in California, Idaho, Oregon en Washington.

Presidentsverkiezingen: Als Biden al tijdens de verkiezingsdag aan de leidng gaat, zal dat waarschijnlijk komen door de resultaten uit de staten aan de westkust. Amerikanen in die staten steunen traditioneel de Democratische partij.

 • 24.00 uur ET (06.00 uur Nederland): stembussen sluiten in Hawaii.
 • 01.00 uur ET op 4 november (07.00 uur Nederland): Stemlokalen gaan dicht in Alaska.
Florida voters Miami-Dade

De meeste staten zullen de eerste resultaten laat in de nacht van dinsdag op woensdag bekendmaken. Maar in veel belangrijke swing states zal de complete uitslag pas na enkele dagen of weken bekend zijn.

Hier is een overzicht van de definitieve uitslagen in een aantal sleutelstaten:

Op 3 november: 

 • Arizona: Een deel van de resultaten is in de nacht van dinsdag op woensdag beschikbaar. Maar stemmen per post die maandag en dinsdag worden ontvangen, zullen pas tegen het einde van de week worden geteld.
 • Florida: In deze betwiste staat mogen de poststemmen alleen vóór de verkiezingsdag worden geteld. Daardoor zal de meerderheid van de stemmen al dinsdagnacht bekend worden gemaakt. Wel is het zo dat in sommige districten het tellen van stemmen tot en met donderdag kan doorgaan.
 • Iowa: Deze swing state verwacht de belangrijkste resultaten gereed te hebben in de nacht van de verkiezingen.
 • North Carolina: Deze cruciale staat denkt ongeveer 80 procent van zijn resultaten tijdens de verkiezingsnacht te kunnen melden. Maar als het verschil tussen Biden en Trump klein is, zal het nog dagen duren voordat elke ingezonden stem is geteld.
 • Ohio: Hier komen de resultaten naar verwachting al in de verkiezingsnacht binnen, maar het tellen van de stemmen per post mag doorgaan tot de officiële deadline op 13 november.
 • Texas: Deze cruciale staat zal waarschijnlijk het merendeel van de resultaten al op de verkiezingsnacht binnen hebben, omdat het tellen van de ingezonden stemmen al in gang is gezet.

Op 4 november:

 • Wisconsin: Deze swing state verwacht al zijn resultaten in de verkiezingsnacht of uiterlijk woensdagochtend gereed te hebben.

Op 6 november: 

 • Michigan: Hier zal het enkele dagen duren voordat de definitieve resultaten bekend zijn. De autoriteiten zijn maandag begonnen met het tellen van ingezonden stemmen en zullen nog niet klaar zijn op de verkiezingsnacht.
 • Pennsylvania: Deze swing state denkt de meeste van de stemmen, maar zeker niet allemaal, op de verkiezingsnacht al te hebben. Veel van de kiezers in deze staat hebben per post gestemd en het tellen van die stemmen mag pas op de verkiezingsdag beginnen om 07.00 uur.

Medio tot eind november: 

 • Californië: Deze staat zal naar alle waarschijnlijkheid kiezen voor Biden. Of dat echt zo uitpakt, wordt pas weken na de verkiezingen duidelijk. Californië staat het tellen van ingezonden stemmen per post toe tot 20 november, mits deze vóór of op de verkiezingsdag gestuurd zijn. Daardoor zal de definitieve uitslag pas weken na de verkiezingen bekend worden.
 • New York: Vanwege de per post verstuurde stemmen, die pas vanaf 6 november meegeteld zullen worden, laten de resultaten iets langer op zich wachten. Het resultaat uit de stembureaus zal al wel in de verkiezingsnacht bekend zijn.

LEES OOK: Trump sorteert voor op een bitter juridisch gevecht rond de verkiezingsuitslag – deze scenario’s liggen op tafel