De Amerikaanse regering legt sancties op aan 28 Chinese instanties en bedrijven. Deze zijn volgens de VS betrokken bij mensenrechtenschendingen en misbruik van Oeigoeren en andere islamitische minderheden in de regio Xinjiang.

Minister Wilbur Ross van Handel kwam met de lijst, waarop acht Chinese tech-bedrijven staan zoals de surveillance-bedrijven Hikvision en Dahua. De genoemde bedrijven kunnen geen Amerikaanse producten meer kopen. Volgens Ross kunnen de VS de “brute onderdrukking van etnische minderheden in China niet tolereren”.

De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd. Volgens experts en activisten zijn met name Oeigoeren en leden van andere overwegend islamitische minderheden naar de kampen gestuurd.

De Amerikaanse regering was afgelopen voorjaar al van plan bedrijven op de zwarte lijst te plaatsen voor de rol die ze spelen in de onderdrukking van de Oeigoeren. Zo zou de surveillance-apparatuur van Hikvision, Dahua en andere ondernemingen, met ook gezichtsherkenningstechnologie, gebruikt worden in interneringskampen.

Hikvision is marktleider op het gebied van surveillance-apparatuur waaronder beveiligingscamera’s die wereldwijd worden verkocht. Het bedrijf en de Chinese ambassade in Washington hebben nog niet op het nieuws gereageerd.