ANALYSE – Een zwak industriecijfer wakkert de vrees aan voor een Amerikaanse groeivertraging. Die vrees echoot door op rentemarkten – en in het koersverloop van de dollar. Komt er dan toch een recessie aan in de Verenigde Staten?

Afgelopen dinsdag werd bekend dat de ISM Index is gedaald tot 47,8 procent. Een percentage van minder dan 50 procent is een aanwijzing dat de industrie krimpt. De laatste keer dat de index zo laag stond, is meer dan tien jaar geleden.

Het is geen wonder dat beleggers zich zorgen maken over de Amerikaanse economie. Door de oplaaiende recessievrees ging de Dow Jones-index dinsdag en woensdag fors onderuit.

De laatste keer dat Wall Street een kwartaal zo slecht begon, was tijdens de kredietcrisis van 2008.

Dollar onder druk

Voor de valutawereld is de rentemarkt echter een veel belangrijker kompas, vergeleken met wat er op de aandelenmarkt gebeurt. Aan het rentefront was de boodschap van marktpartijen ook duidelijk.

Op termijnbeurs CME schatten beleggers de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve op 60 procent. Vóór de publicatie van de economische cijfers was dat nog 40 procent.

Het vooruitzicht van een nieuwe renteverlaging, maakt de dollar minder aantrekkelijk, omdat het dan relatief minder aantrekkelijk wordt om geld in dollars aan te houden. In de dagen na de publicatie van de ISM Index, viel de dollar met bijna 1 procent terug ten opzichte van de euro.

Lees ook op Business Insider

Uiteraard liet ook president Donald Trump van zich horen. Hij beschuldigde Fed-voorzitter Jerome Powell er via twitter van dat hij de dollar te ver had laten oplopen – en klaagde dat de rente veel te hoog is.

Daarmee gaat Trump er gemakshalve aan voorbij dat hijzelf de grootste oorzaak is van de dreigende groeivertraging. De handelsoorlog met China creëert veel onzekerheid in het bedrijfsleven en leidt tot hogere kosten.

Ondanks de stijgende  importtarieven, levert China namelijk nog altijd een groot deel van de basismaterialen voor de Amerikaanse industrie.

Naarmate Trump de importheffingen verder verhoogt, lopen ook de kosten voor de maakindustrie in de Verenigde Staten verder op.

Geen reden voor paniek

Het is wat voorbarig om op basis van een tegenvallend industriecijfer in paniek te raken. De Amerikaanse economie leunt steeds zwaarder op de dienstensector, die goed is voor ruim twee derde van het nationaal inkomen. Deze branche draait een stuk beter dan de industriesector, terwijl het consumentenvertrouwen vooralsnog hoog blijft en de werkloosheid rond het laagste niveau ooit schommelt.

Als de Federal Reserve de rente in oktober verlaagt, is dat hoogstwaarschijnlijk een eenmalige actie in plaats van een nieuwe trend. In dat geval kan de dollar later dit jaar de begin 2018 ingezette opmars ten opzichte van de euro weer doorzetten.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.