De Amerikaanse internetwinkel Amazon heeft donderdag bekendgemaakt dat de online apotheek PillPack overneemt.

PillPack heeft klanten die meerdere keren per dag medicijnen moeten hebben. Het bedrijf biedt daarom de medicijnen in de juiste doses aan, houdt de voorraad bij en zorgt voor de levering.

De deal is een nieuwe stap van Amazon in de medische wereld. In januari kondigde het bedrijf aan te gaan samenwerken met JPMorgan en Berkshire Hathaway om de zorgkosten van Amerikaanse werknemers omlaag te krijgen.

“Het visionaire team van PillPack combineert uitgebreide farmaceutische ervaring met een focus op technologie”, zegt Jeff Wilke van Amazon in een persbericht. “PillPack verbetert het leven van zijn klanten aanzienlijk en wij willen helpen om mensen nog meer tijd te laten besparen, hun leven te vergemakkelijken en zich gezonder te laten voelen.”

Aandelen van drogisterijketens kregen flinke klappen direct nadat de deal werd aangekondigd, vooral CVS (-8,1%), Rite Aid (-3,1%) en Walgreens Boots Alliance (-9,2%).

En die schade was in de hele leveringsketen van medicijnen te zien, want ook andere medicijnenverkopers leden forse verliezen. Cardinal Health, AmerisourceBergen, McKesson en Express Scripts gingen allemaal met meer dan 3 procent onderuit op het nieuws.

Screen Shot 2018 06 28 at 9.35.58 AM

Lees ook op Business Insider

Foto: Markets Insider

Hoe Amazon een hele branche kan opschudden

Voor beleggers in apotheek- en drogisterijketens is het een schrale troost dat ze niet de enigen zijn die geraakt werden door een aankondiging van Amazon. Het afgelopen jaar gebeurde dat ook al met supermarkten, sportzaken en pakketdiensten.

Dat is eenvoudig te verklaren: Amazon heeft hele diepe zakken vol cash, een ongeëvenaard logistiek netwerk. Als de webgigant probeert een markt te betreden of zijn positie uit te breiden, raken beleggers al snel in paniek en proberen ze hun aandelen in andere bedrijven in die sector kwijt te raken.

Gelet op de koersontwikkeling van het aandeel Amazon zijn aandeelhouders van het bedrijf dol op dit soort deals. Het aandeel heeft sinds het begin van 2015 maar liefst 435 procent gewonnen, meer dan 14 keer zoveel als het gemiddelde van de S&P 500.

Screen Shot 2018 06 28 at 9.40.30 AM

Foto: Markets Insider