Een van oorsprong Noorse oliebaron deed tien jaar geleden een slimme zet door in zalm te investeren: zijn visimperium is nu meer waard dan zijn bezittingen in de oliewereld.

John Fredriksen is één van ’s werelds oliemagnaten. Hij controleert de grootste olietankervloot die rondvaart over de wereldzeeën.

De geboren Noor sloeg zijn slag in de levensgevaarlijke chaos van de Iran-Irakoorlog in de jaren tachtig. Zijn tankers haalden olie op uit beide landen en de winsten waren torenhoog. Fredriksen, die tegenwoordig Cyprioot is, heeft ook aanzienlijke belangen in olieplatformbedrijf Seadrill en een aantal rederijen.

Maar al die bezittingen zijn minder waard dan de investering die hij in zalm deed.

Een hele zalm van circa 4,5 kilo kost inmiddels meer dan een vat ruwe olie op de Noorse markt. Fredriksen (71) kocht in 2006 een kwart van het kweekvisbedrijf Marine Harvest dat in het Friese Lemmer een verwerkingsfabriek heeft. Marine Harvest controleert als marktleider ongeveer 30 procent van de kweekzalm en -forelmarkt.

Zalmen goed voor grootste bezitting

Dankzij de stijging van de zalmprijs en daling van de olieprijs is Fredriksens aandeel in Marine Harvest nu maar liefst zeven keer meer waard dan zijn ongeveer even grote bezit van Seadrill, schrijft Bloomberg. De zalmen en forellen zijn zelfs goed voor zijn grootste bezitting anno 2016: ook belangen in olietransporteur Frontline en handelaar Arcadia zijn minder waard - gecombineerd met Seadrill.

De waarde van het olieboorbedrijf is met maar liefst 93 procent gedaald sinds zomer 2014, terwijl Marine Harvest juist 75 procent meer waard werd.

"Fredriksens stap in de vis was ongetwijfeld een slimme zet", zegt analist Kolbjoern Giskeoedegaard van de Noorse bank Nordea. "Het is belangrijk voor een systeem zoals dat van Fredriksen om niet op één paard te wedden."

Fredriksen is er ook in geslaagd om enorme dividenden binnen te slepen op de zalm. Waar zijn rendement op Seadrill blijft steken op een toch al niet onaardige 11 procent, krijgen aandeelhouders van Marine Harvest 75 procent toegestopt.