Of je met hem eens bent of niet, één ding heeft VVD-leider Mark Rutte goed gedaan: de kabinetsperiode uitzitten. De laatste die dat lukte in de recente geschiedenis, was Pvda’er Wim Kok met het eerste Paarse kabinet, tussen 1994 en 1998.

Misschien helpt het dat het kabinet-Rutte II uit slechts twee partijen bestond. Of misschien is het Ruttes ervaring als HR-manager bij Unilever.

Als Rutte dat kunstje weet te herhalen, kan hij wel eens één van de langstzittende naoorlogse premiers van Nederland worden.

Het eerste kabinet-Rutte duurde 753 dagen. Omdat we niet precies weten hoe lang het demissionaire kabinet nog aan de macht zal zijn, houden we voor het gemak even de verkiezingsdag (15 maart) aan. Dan komen we uit op 1.592 dagen. Rutte is dus 2.345 dagen premier, grofweg zesenhalf jaar.

Komt daar nog eens vier jaar bij, dan zit Rutte dus op ruim 10,5 jaar, en kan hij Willem Drees (PvdA) evenaren in het aantal dagen dat hij premier was. Alleen Ruud Lubbers (CDA) was langer premier.

Het ambt van de minister-president van Nederland duurt vier jaar. Er zit geen limiet aan het aantal termijnen van een minister-president, dus in principe zou Mark Rutte nog premier kunnen zijn tot, laten we zeggen, zijn 80ste.

De ervaring leert echter dat er een zekere houdbaarheidsdatum zit aan elke politicus. Veel langer dan acht jaar wordt het meestal niet, maar het is mogelijk.

Lees ook op Business Insider

Een blik op de langstzittende premiers van Nederland:


VVD-premier Mark Rutte zit tot nu toe 2345 dagen in het torentje. Zijn eerste kabinet viel nadat gedoogpartner Geert Wilders (PVV) de stekker eruit trok.

Mark Rutte


PvdA-premier Wim Kok was 2.891 dagen aan de macht. Hij domineerde de jaren 90 met zijn twee Paarse kabinetten, met de VVD en D66.

Wim Kok, PvdA


CDA’er Jan Peter Balkenende was 3.006 dagen aan de macht. Hij leidde maar liefst vier kabinetten, die allemaal voortijdig sneuvelden.

Balkenende


Willem Drees (PvdA) mocht zichzelf 3.789 dagen premier van Nederland noemen. Onder zijn leiding vond de naoorlogse wederopbouw plaats.

Willem Drees


CDA-premier Ruud Lubbers was maar liefst 4.309 dagen lang premier. In een CDA-VVD-coalitie loodste hij Nederland door het grootste deel van de jaren 90. In zijn derde kabinet, begin jaren 90, werkte hij samen met de PvdA.

Ruud Lubbers, CDA


LEES OOK: Mark Rutte wint opnieuw: de protegé van Ivo Opstelten mag nu zijn derde kabinet vormen