Er zijn honderden rekoefeningen waar je dagelijks uit kunt kiezen om de stramheid te verdrijven en om in shape te blijven.

Maar wat zijn nu de beste dagelijkse stretchoefeningen zonder dat je daar verzuring aan overhoudt en waarmee je spierblessures voorkomt?

We vroegen Marilyn Moffat, fysiotherapieprofessor aan de universiteit van New York University en auteur van ‘Age Defying Fitness‘, om de beste stretchoefeningen voor iedereen kort te belichten.

Let op: Forceer niets en doe deze oefeningen niet wanneer het niet goed aanvoelt of wanneer je spierproblemen hebt. Je fysiotherapeut kan je daarin het beste verder helpen. 


First things first: ga in een goede houding zitten. Alleen vanuit die uitgangspositie kun je de correct de rekoefeningen doen. De juiste houding: een rechte rug, en trek je kin in zodat je nek in lijn is met de rest van je wervelkolom.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Begin met nekrotaties, 30 tot 60 seconden voor elke kant. Dit geldt overigens voor elke oefening.  Draai langzaam je hoofd naar rechts en hou vast. Draai dan weer terug naar de uitgangspositie en herhaal de oefening naar links.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Het kantelen van de nek. Trek hiervoor je linkerarm recht naar beneden - door de stoel vast te houden of naar beneden te trekken. Buig je nek naar rechts en leg je rechterarm over je hoofd zodat de hand het linkeroor raakt. Herhaal de oefening voor links.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Blijf rechtop zitten en draai het bovenlichaam. En weer geldt: telkens 30 tot 60 seconden. Houd je armen gekruist voor je borst, kijk over je rechterschouder en draai het bovenlichaam naar rechts. Keer terug naar je uitgangspositie en herhaal naar links.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Voor de volgende oefening volstaat een lichte buiging voorover. Een lichte buiging is genoeg om de rug te rekken. Ga niet te ver.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Zijwaarts stretchen. Hiermee rek je beide zijden van de torso stevig. Buig opzij met gestrekte arm boven je hoofd. Keer terug in uitgangspositie en herhaal voor de andere zijde.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Nu is het tijd om de wervelkolom te rekken. Buig vanuit zittende positie voorover, leg je bovenlichaam op je schoot en zorg ervoor dat je nek in een comfortabele positie is en geen pijn doet.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Back scratch stretch. Leg je linkerhand op je wervelkolom met de palm naar buiten gericht. Breng je rechterhand over je rechterschouder naar je rug en probeer, met de palm van je rechterhand naar je rug gekeerd, de andere hand te raken. Wissel en herhaal.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Doe de klassieke quad stretch rechtopstaand. Sta rechtop, pak de voet bij de wreef, buig de knie en breng de hiel naar de billen. Verwissel van been en herhaal de oefening.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Het rekken van het kuitbeen, de heel chord stretch. Ga voor een muur of boom staan. Zet een been voor het andere, plant beide voeten stevig in de grond en plaats de grote teen van het voorste been tegen boom of muur. Buig de voorste knie tegen muur of boom, houd beide handen tegen boom of muur. Voel de kuitspier gerekt worden, hou vast en wissel van been.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Tijd om de heupen los te maken, dus pak een mat en ga op je rug liggen. Pak met beide handen een been onder de knie en trek deze naar je borst, zorg ervoor dat het andere been gestrekt op de grond blijft liggen.

Foto:  Samantha Lee/Business Insider

Strek het been. Heb je een elastieken band? Gebruik dit dan om je been nog hoger te krijgen. Je ligt op je rug, trekt een been op en zet je voet stevig op de grond. Het andere been breng je gestrekt omhoog tot het een hoek van 90 graden maakt met het lichaam. Wissel van been en herhaal de oefening.

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Om de reeks af te maken, rek de achterkant van je dijbeen. Houd je rug en nek plat op de grond, buig je linkerbeen en breng het met beide handen naar je toe. Leg nu je rechterenkel op het linkerdijbeen, net boven de knie. Is dit te zwaar? Laat dan het linkerbeen wat vieren.

Foto: Samantha Lee/Business Insider