Sinds maart dit jaar zit het Amsterdamse Allard Pierson Museum ongevraagd met een fiks probleem. Wie is de eigenaar van een reizende tentoonstelling van Scytisch goud uit de Krim? Rusland claimt het goud terug.
Het Allard Pierson Museum heeft besloten het Scytische goud voorlopig in bewaring te houden, maar daar is Rusland niet blij mee, zo meldt Het Parool vrijdag.
Via persagentschap Ria Novosti heeft de Russische minister van Cultuur laten weten het ‘ongerechtvaardigd’ te vinden dat de stukken van de tentoonstelling niet terug worden gestuurd naar de Krim, het schiereiland aan de Zwarte Zee dat enkele maanden geleden door Rusland is geannexeerd.
Amsterdam herbergt tot eind augustus een tentoonstelling met een bijzondere collectie voorwerpen van de Scythen, een ruitervolk dat zich tussen de zevende eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus ophield in de gebieden boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. In het Allard Pierson Museum zijn onder meer beroemde gouden voorwerpen te zien, zoals een zwaardschede, een pronkhelm en juwelen.
Maar het goud van de Scythen is door de afsplitsing van de Krim onderwerp van een politieke controverse geworden, zo meldde zakenkrant The Wall Street Journal afgelopen maart.
De objecten komen uit een museum op de Krim, dat gevestigd is in een voormalig paleis van Krim-Tartaren uit de zestiende eeuw. Door de politieke omwenteling waarbij de Krim is losgeweekt van Oekraïne is echter grote onduidelijkheid ontstaan over de status van het Scytische goud.
Scytisch goud: naar Oekraïne of Krim
Zo vindt de regering van Oekraïne in Kiev dat de culturele objecten eigendom zijn van Oekraïne. “Alle museale objecten die in het buitenland worden tentoongesteld, zullen terugkeren naar Oekraïne”, zei minister van Cultuur Yevhen Nishchuk dit voorjaar tegenover The Wall Street Journal. De Russen denken daar duidelijk anders over, blijkt uit de jongste uitlatingen van de minister van Cultuur.
Het Allard Pierson Museum probeert nu een juridische basis te vinden om te bepalen van wie het Scytische goud is.
Lees ook
Scytisch goud op de Krim: terug naar Oekraïne?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl