Dat de Chinese internetgigant Alibaba de Verenigde Staten kiest als locatie voor een beursgang is niet toevallig. Het bedrijf is hard bezig om ook buiten China een online handelsplatform te worden waar je niet omheen kunt. De beursgang kan daarbij helpen.
Volgens de dinsdag ingediende papieren wil het bedrijf 1 miljard dollar ophalen met de beursgang, maar volgens bankiers is dat bedrag symbolisch en zou het wel eens de grootste beursgang in de VS tot nu toe kunnen worden.
De totale marktwaarde van het bedrijf wordt geschat op maar liefst 120 miljard euro. Ter vergelijking: dat is ongeveer een derde van de grootte van de totale Nederlandse economie.
Qua omzet heeft het Chinese bedrijf nog een fikse groeispurt te gaan voordat het in de buurt komt van zijn voornaamste concurrenten Amazon en eBay.
Goed, Alibaba is dus een reus. Maar wat doet deze Chinese reus eigenlijk precies?
In de gepubliceerde prospectus doet Alibaba in simpele taal uit de doeken hoe het bedrijf geld verdient. Alibaba brengt verkopers in contact met kopers. Verkopers en fabrikanten van allerlei spullen kunnen deze te koop aanbieden op de website van Alibaba. Consumenten kunnen vervolgens de spullen kopen. Het doet denken aan websites als eBay en Marktplaats.
Sinds de oprichting heeft Alibaba een hele reeks aan online winkels geopend. Aliexpress is een internationaal georiënteerde winkel waarbij je spullen kunt kopen van Chinese partijen. Voor weinig uiteraard.
Naar eigen zeggen boert de webwinkel vooral goed in Rusland en Brazilië, maar ook in ons land is men actief met een Nederlandstalige site. Een ander internationaal georiënteerd kanaal van Alibaba is alibaba.com. Dit is een soort online marktplaats waar je kunt bieden op producten die er door partijen van over heel de wereld te koop aan worden geboden.
Ook veel Nederlandse partijen bieden hun koopwaar aan via deze website. Je kunt er bieden op bijvoorbeeld elektrische fietsen, melkpoeder of voetbal tenues van Nederlandse verkopers vinden.
Maar het bedrijf biedt ook een scala aan andere diensten aan. Je kunt zelfs leningen afsluiten, cloud diensten afnemen en er is een marktplaats voor online advertentieruimte. Officieel is de grootste verwerker van het Chinese online betalingsverkeer Alipay zelfstandig, maar de banden met moeder Alibaba zijn nog altijd zeer nauw.
Dominant in China
Vooral in thuisland China is Alibaba almachtig. Met 231 miljoen klanten die via websites als TMall en Taobao steeds gretiger shoppen, domineert het bedrijf 80 procent van de totale Chinese markt. Alibaba profiteert van de rap groeiende middenklasse in China die meer en meer online besteedt.
Volgens de ingediende documenten hebben 618 miljoen Chinezen toegang tot het internet. Ongeveer de helft winkelt online.
Een plek veroveren in de westerse wereld
En Alibaba wil verder groeien. Natuurlijk door te profiteren van het toenemende aantal Chinezen dat online gaat winkelen, maar vooral ook internationaal. Met name in Amerika en Europa willen ze groter worden. Er wordt verwacht dat consumenten buiten China in 2016 voor maar liefst 1,1 triljoen dollar aan webwinkelen zullen besteden. Ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2011.
Hoeveel consumenten de online handelsplaatsen van Alibaba buiten China weten te vinden, staat niet in de ingediende documenten. Maar gezien de sterke positie van eBay en Amazon hier (Marktplaats is bijvoorbeeld onderdeel van eBay), is er momenteel niet veel ruimte voor Alibaba.
De beursgang in de Verenigde Staten zal Alibaba dan ook prominenter op de kaart zetten buiten het thuisland China.
Overnames
Om te groeien sluit het Chinese bedrijf niet uit overnames te doen. Ze zeggen zelf een “opportunistische overname strategie” te volgen die inhoudt dat ze strategisch de ogen openhouden voor interessante overname kandidaten.
Dat overnameprooien voor Alibaba niet alleen in de e-commerce hoek hoven te zitten, blijkt wel uit enkele deals uit het recente verleden. Dit jaar nam Alibaba al een strategisch belang in Lyft, een Amerikaanse startup die carpoolen faciliteert.
Het wel of niet slagen van de beursgang van de Chinese reus, zal een eerste teken zijn van het vermogen van Alibaba om zich ook buiten China op de kaart te zetten als een online bazaar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl