Wanneer is een nieuw concept of nieuwe trend klaar voor een eigen pagina op Wikipedia? En voor wie is dit interessant om te weten?

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een methode ontwikkeld om automatisch nieuwe, opkomende en onbekende concepten te herkennen, die nog niet te vinden zijn op Wikipedia.

Het algoritme werkt door Twitter te analyseren en leert nieuwe trends kennen door te kijken naar hoe mensen erover twitteren.

Semantisch linken

Om de grote hoeveelheid informatie te verwerken maken de onderzoekers gebruik van ‘semantisch linken’, dat het interpreteren van de content makkelijker maakt. Semantisch linken is het koppelen van woorden aan onderwerpen die beschreven zijn op bijvoorbeeld Wikipedia.

“Het algoritme dat we ontwikkelden is zelflerend en maakt gebruik van de ‘voorkennis’ van Wikipedia om nieuwe concepten te leren herkennen”, vertelt onderzoeker Graus. “Dit is de eerste stap naar het automatisch aanvullen van Wikipedia met nieuwe inhoud op basis van wat wordt besproken op sociale media.”

Wie heeft hier wat aan?

De nieuwe techniek zou in de toekomst toegepast kunnen worden door rechercheurs om 'onbekende' personen in e-mails te herkennen en linken, om zo bijvoorbeeld een profiel te maken van sleutelpersonen binnen een netwerk.

Ook voor trendwatchers zou het interessant kunnen zijn om op deze manier nieuwe concepten te herkennen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl