De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het plan om de alcoholgrens te verhogen naar 18 jaar. De nieuwe minimumleeftijd gaat gelden vanaf 1 januari 2014 voor alcohol en tabak.
VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie, SGP, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en OSF, een ruime meerderheid in de Senaat, willen zo overmatig alcoholgebruik onder jongeren en schade aan de gezondheid die dit kan veroorzaken, tegengaan.
De partijen willen ouders die hun puber nog geen alcohol willen laten drinken een steuntje in de rug bieden. Het plan moet gezondheidswinst bij jongeren opleveren terwijl bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de behandeling van alcoholvergiftiging en ongelukken omlaag kunnen, net als schade door geweld en overlast bij het uitgaan.
Wet gaat in op 1 januari 2014
De nieuwe minimumleeftijd gaat gelden vanaf 1 januari 2014 voor alcohol en tabak. Jongeren worden via een voorlichtingscampagne geïnformeerd over alle veranderingen. Zo mogen jeugdigen onder de 18 jaar geen alcohol, dus ook geen wijn en bier, meer kopen in winkels, slijterijen en horecagelegenheden. Ook wordt het in bezit hebben van alcohol op straat strafbaar. Sinds 1 januari zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als ze in de openbare ruimte alcohol bij zich hebben.
Wie de regels overtreedt, wacht een boete: 45 euro (tot 16 jaar) of 90 euro (tot 18 jaar).
Symboolwetgeving

Foto ANP
PVV en D66 zijn tegen. De PVV vindt het symboolwetgeving, D66 is beducht voor alcoholgebruik op jonge leeftijd, maar vindt dit een eigen verantwoordelijkheid van jongeren en hun ouders.
De VVD had de verhoging van de alcoholgrens liever later zien ingaan. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt uitstel niet verstandig. Hij wil geen tijd meer verliezen: "Elke maand later is meer schade aan de gezondheid", hield hij de Eerste Kamer eerder voor.
Hogere alcoholgrens is plan van Voordewind
Eerder dit jaar steunde een grote meerderheid van de Tweede Kamer al het initiatiefvoorstel. Het plan komt uit de koker van ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind. Hij werkte zes jaar aan het plan, maar kreeg al die tijd onvoldoende bijval van andere partijen.
Omdat in het regeerakkoord is afgesproken het overmatig alcoholgebruik door jongeren aan te pakken door de minimumleeftijd voor de verstrekking van alcohol te verhogen tot 18 jaar, is ook de VVD nu voor.
Voordewind is blij dat het voorstel is aangenomen. "Na zes jaar ploeteren is nu dan toch de finish bereikt om de alcoholleeftijd te verhogen naar 18 jaar. Tezamen met goede voorlichting en handhaving moet het lukken overmatig alcoholgebruik en dus onherstelbare hersenschade tegen te gaan."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl