Albert Heijn opent binnenkort zijn eerste vestiging waar alleen maar biologische producten te krijgen zijn. Het is onderdeel van een inhaalslag: de keten verloor marktaandeel aan het biologische segment.

Eind maart was er een pop-up-store met een zuiver biologisch assortiment in Amsterdam. In september krijgt Utrecht de permanente primeur: een volledig biologische Albert Heijn-winkel. Dat wil zeggen, het is een soort winkel-binnen-de-winkel. Een pand naast het AH-filiaal aan de Utrechtse Twijnstraat wordt bij de zaak getrokken, maar behoudt wel een eigen ingang. In dat gedeelte zullen dan alleen biologische producten te krijgen zijn.

AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh noemt het op Distrifood zelf een “winkeltje”. Steeds meer klanten kiezen voor biologische producten, zegt Aspeslagh, “en de bio-pop-upstore in Amsterdam was een enorm succes.”

Moeizame aansluiting bij trend

De naastgelegen AH blijft ook biologische producten verkopen, en de ware bio-liefhebbers moeten wellicht in beide winkels zijn. Want in de kleinere winkel is dan weer niet het héle bio-assortiment van AH te koop. Het gaat vooral om ontbijtproducten en babyvoeding.

Albert Heijn heeft moeite gehad om aansluiting te vinden bij de bio-trend. De marktleidende supermarktketen wint al jaren nauwelijks marktaandeel. Bij bepaalde groepen consumenten bleken ketens als Marqt en Ekoplaza de afgelopen jaren erg populair. Ook was er de opkomst van de ‘superfoods’ als chiazaad en gojibessen. Die zijn inmiddels wel bij de AH verkrijgbaar. Maar juist met vers en hip voedsel liet AH steken vallen.

Dat gebrek aan versheid deed ook pijn aan de onderkant van de markt. Een keten als Lidl prijsde AH eruit juist met vers voedsel. Wellicht doet AH er verstandig aan het biologische filiaaltje in de Utrechtse binnenstad snel een groter vervolg te geven.

Lees ook
‘3 redenen waarom Albert Heijn marktaandeel verliest’

Lege pot mee en vullen maar: eerste verpakkingsvrije supermarkt opent deuren in Groningen

Dure actie kristalglazen levert Albert Heijn omzet op, maar kost miljoenen aan winst