De stakingen in de vijf distributiecentra van Albert Heijn hebben de supermarktketen zo’n 35 tot 45 miljoen euro aan omzet gekost, blijkt uit berekeningen van databureau Hiiper dat de omzet van AH in de laatste zeven dagen van de stakingen vergeleek met die van een week daarvoor.

Dat meldt de NOS, die Hiiper onderzoek liet doen naar de stakingen die zondagavond 23 april begonnen en donderdag voorlopig werden opgeschort.

De gemiddelde uitgave bij AH van zo’n 19 euro per mandje liep in de zeven stakingsdagen terug, concludeert het databureau. Door de lege schappen gedragen klanten zich anders, “het is logisch om te bedenken dat ze naar een andere supermarkt gaan”, luidt de verklaring.

Volgens Hiiper lijken alle andere supermarkten hier baat bij te hebben, maar ‘service supermarkten’ Plus en Coop lijken hier ‘op het eerste gezicht’ het meest van te profiteren.

Staking bij Albert Heijn tijdelijk opgeschort: supermarkten krijgen weer voorraad

Vakbonden eisen 10 procent loonsverhoging voor medewerkers van distributiecentra, zonder verslechteringen van de CAO. Na een verbeterd bod van Albert Heijn zijn ze donderdag weer met de supermarktketen om de tafel gegaan.

Medewerkers van Albert Heijn zijn sinds donderdag druk bezig om alle supermarkten weer te bevoorraden, nu de stakingen bij distributiecentra tijdelijk zijn opgeschort. "We zijn hard aan de slag om met alle collega's de winkels weer te bevoorraden, dat zal nog wel enkele dagen duren. De impact van de stakingen verschilt per regio en per winkel", zegt een woordvoerster van de supermarktketen.

De nieuwe gespreksronde, die volgens de bonden op initiatief van het supermarktconcern plaatsvindt, is voor CNV en FNV voldoende reden de stakingen tijdelijk op te schorten.

Volgens de CNV schrijft Albert Heijn in de uitnodiging bereid te zijn 10 procent loonsverhoging te betalen én alle voorgestelde verslechteringen van tafel te halen. "Dankzij de druk van alle stakers was Albert Heijn uiteindelijk bereid onze eisen om weer aan tafel te komen in te willigen. Ik verwacht dat we er wat de overige punten betreft straks snel uit zijn", stelde Van Riezen.

Ook Shefania Sewbaks, bestuurder bij de FNV, verwacht er nu wel uit te komen met Albert Heijn. "Maar dit betekent niet dat we nooit meer gaan staken voor dit cao-traject. Het ligt echt aan hoe het verloopt, wat er op tafel ligt en hoe ver we komen. Het zijn onderhandelingen, je kan dingen nooit met zekerheid zeggen."

De impact van de stakingen bij de distributiecentra, die vorige week zondag begonnen, werden steeds zichtbaarder in de supermarkten. De groente- en fruitschappen en de broodrekken waren vaak veel leger dan normaal. Ook kwam het voor dat mensen langer houdbare producten misliepen.

De hoeveelheid versproducten die weggegooid moest worden als gevolg van de stakingen is volgens de woordvoerster van Albert Heijn minimaal. Dat komt volgens haar door aanpassingen in de logistiek waardoor producten alsnog bij supermarkten terechtkwamen.

LEES OOK: Stakingen bij Albert Heijn opgeschort: onderhandeling met vakbonden over 10% hoger loon hervat