Het geld bij de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena raakt sneller op dan gedacht. De oudste bank ter wereld ging woensdag na de bekendmaking over de tegenvallende liquiditeit hard onderuit op de beurs in Milaan. De handel in het aandeel werd daarop stilgelegd.

De derde bank van Italië probeert met man en macht voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan kapitaal bijeen te sprokkelen. Over het algemeen is er weinig fiducie in de kans van slagen van dat reddingsplan. De Italiaanse overheid staat ondertussen paraat met 20 miljard euro om Monte dei Paschi en enkele kleinere banken te hulp te schieten.

Monte dei Paschi kampt net als andere Italiaanse banken met een grote last door niet presterende leningen. De sinds de crisis aangescherpte Europese regels verbieden in principe staatssteun aan banken. Dat betekent dat beleggers moeten bloeden bij een ondergang. Wel is er een uitzonderingsmogelijkheid waar Italië nu gebruik van wil maken, om de talloze kleine Italiaanse beleggers tegemoet te komen.

Noodlijdende Italiaanse bank: kas over 4 maanden leeg

De bank gaf in een toelichting aan dat het liquiditeitsoverschot binnen vier maanden mogelijk al volledig geslonken is. In een eerder bericht werd nog uitgegaan van elf maanden.

Monte dei Paschi gaf aan half december nog een kleine 11 miljard euro aan liquiditeit te hebben. De verwachting is dat daar niets meer van over is in maart. In de maand erna ontstaat een tekort van zo’n 15 miljard euro, dat in de rest van het jaar kan oplopen tot 740 miljard euro.

Steunplan Italiaanse overheid

Het Italiaanse kabinet is maandagavond bijeengekomen om het parlement om steun te vragen voor een verhoging van de staatsschuld om noodlijdende banken te redden. Dat meldt een overheidsfunctionaris.

Het reddingsplan voor Monte dei Paschi di Siena en andere banken zou alleen worden ingezet als het echt nodig is. De bespreking is een voorbereiding om een eventuele redding mogelijk te maken.

Eerder lekte al uit dat Italië een bedrag van 15 miljard euro in gedachten heeft om banken bij te staan. Uit een inventarisatie van persbureau Bloomberg blijkt dat Italiaanse banken samen zo'n 52 miljard dollar overheidssteun nodig zouden hebben om hun balansen op te schonen en af te komen massa's aan rotte kredieten. Dat bedrag is veel hoger dan de bedragen in regeringskringen worden genoemd.