Verfconcern AkzoNobel houdt de situatie in Wuhan nauwgezet om de gaten. De onderneming heeft een poedercoatingfabriek in de Chinese miljoenenstad, die vanwege de uitbraak van het coronavirus hermetisch is afgesloten. Ook heeft de onderneming er een kantoor.

Volgens een woordvoerder van de verfreus worden adviezen die de Chinese overheid geeft opgevolgd en worden er maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden. Wat de specifieke maatregelen zijn, meldde hij desgevraagd niet.

AkzoNobel wil ook niet zeggen hoeveel medewerkers het aan het werk heeft op de betreffende locaties. De producten die in Wuhan worden geproduceerd, zijn louter bestemd voor de lokale markt. Dus de impact van de maatregelen om het virus de kop in te drukken lijkt “relatief” beperkt.

Verder speelt mee dat veel Chinezen vanwege de viering van het nieuwe jaar vrij zijn. De Akzo-locaties zijn om die reden ook dicht.

Toeristische trekpleisters in China gesloten

De miljoenenstad Wuhan en omgeving worden beschouwd als het epicentrum van de virusuitbraak. Behalve het openbaar vervoer zijn ook veel openbare locaties in het gebied daarom afgesloten voor publiek, waaronder ook een deel van de Chinese Muur.

China sluit ook veel andere trekpleisters. Zo zijn de Ming-graven in Peking, een verzameling mausolea, vanaf zaterdag niet meer te bezoeken. Ook kunnen mensen vanaf dan niet meer naar het Yinshan Pagoda Forest bij de Chinese hoofdstad. Verder is het Nationale Stadion in Peking, dat ook bekendstaat als het Vogelnest, dicht voor toeristen. Dat was het hoofdstadion tijdens de Olympische Zomerspelen van 2008.

Functionarissen van het provinciebestuur riepen de Chinese regering vrijdag op de financiële steun voor de regio op te schroeven. Inwoners van Wuhan waarschuwden woensdag dat voedselvoorraden in de stad hard teruglopen door de afsluiting.

Lees ook op Business Insider

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag het openbaar vervoer op nog meer plaatsen in de provincie Hubei stilgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Naast Wuhan zijn ook zeven andere steden in Hubei afgesneden van publiek transport. In het afgesloten gebied wonen naar schatting zo’n 26 miljoen mensen.

De stad Huangshi werd vrijdag toegevoegd aan de lijst afgesloten steden in het gebied. Een veelgebruikte terminal voor veerboten en een brug zijn afgesloten. In de stad wonen circa 2.4 miljoen mensen.

Bij zeker 830 mensen is het virus vastgesteld, 25 mensen zijn er volgens de Chinese regering tot nu toe door gestorven. Ook in andere landen waaronder Japan, de VS, Zuid-Korea en Thailand zijn besmettingen gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

LEES OOK: Het coronavirus heeft al 25 doden geëist en honderden mensen besmet – dit weten we over de uitbraak