De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft een akkoord bereikt over een extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem weten.

Het pakket wordt nu volgens de minister verwerkt in de begroting die op Prinsjesdag, 17 september, wordt gepresenteerd. Details over het pakket wilde Dijsselbloem niet geven.

“De klus is geklaard in die zin dat het pakket is samengesteld; dat gaan we nu netjes verwerken in de begroting en dan krijgt u op Prinsjesdag de resultaten”, zei Dijsselbloem. “Ik ben tevreden omdat we binnen de coalitie tot overeenstemming zijn gekomen en een pakket hebben gemaakt dat goed is voor Nederland. Dit pakket is in totaal goed voor Nederland.”

Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat de onderhandelingen “in een goede sfeer” zijn verlopen. Hij is tevreden over de gemaakte afspraken, maar wilde niet op de inhoud ingaan.

Lonen bevriezen

Duidelijk was al dat het kabinet de lonen in de overheidssector, afgezien van die in de zorg, bevriest en dat de budgetten van de ministeries worden gekort. De belastingschijven worden niet aangepast voor de inflatie.

Verder is er geld gevonden door verkwisting en fraude in de zorg te bestrijden en komt er nog een extra korting op de budgetten van departementen. Verder is het het kabinet van plan om het eenmalig fiscaal aantrekkelijk te maken geld uit stamrecht-bv’s te halen.

Koopkracht daalt

Haagse bronnen melden aan De Telegraaf de coalitie heeft besloten dat een ton belastingvrij kan worden geschonken, waarbij dat geld in de eigen woning van de ontvanger moet worden gestoken. Daardoor kan de hypotheekschuld worden verlaagd of kan het huis worden opgeknapt. Op die manier zou vermogen in de economie vloeien en wordt de hoge woningschuld in ons land teruggedrongen.

De gemiddelde koopkracht zou volgend jaar dalen met ongeveer 1 procent door de kabinetsmaatregelen. Daarbij zullen de middeninkomens iets beter af zijn dan de hoogste en de laagste inkomens.

Het kabinet zet volgens De Telegraaf ook het mes in de toeslagen, die vervangen worden door een huishoudentoeslag.

Bron: ANP/Z24

Het kabinet gaat het systeem van toeslagen flink vereenvoudigen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl