• De coronarestricties hebben bij voetbalclub Ajax dit seizoen geleid tot een verlies van 8,1 miljoen euro.
  • Hoewel de club een goed transferjaar draaide en meer opbrengsten uit TV-rechten zag binnenkomen, zorgde het gemis van het publiek voor de dip in de omzet.
  • Ajax waarschuwt dat de coronacrisis ook nog impact zal hebben op het lopende seizoen.

De Amsterdamse voetbalclub Ajax sluit het seizoen 2020-2021 af met een verlies van ruim 8 miljoen euro. Een seizoen eerder wist de club nog bijna 21 miljoen euro winst te behalen.

De coronacrisis heeft volgens de Amsterdammers grote impact gehad op de resultaten. Zo werd het merendeel van de wedstrijden gespeeld zonder publiek en dat zorgde er onder meer voor dat de omzet dat boekjaar flink lager uitviel.

Om de verloren inkomsten te compenseren deed Ajax een beroep op de NOW-subsidieregeling van de overheid. In totaal ging het om een bedrag van 10,7 miljoen euro dat Ajax aan loonsubsidie ontving voor z’n personeel.

De omzet van Ajax daalde in het coronaseizoen met 37 miljoen euro tot iets meer dan 125 miljoen euro. Het gros van de inkomsten haalde Ajax uit de premies die het kreeg voor de deelname aan de Champions League en andere voetbalinkomsten. Die waren goed voor 47,9 miljoen euro. Dat was een jaar eerder bijna 90 miljoen euro.

Coronacrisis zal ook invloed hebben op de omzet van seizoen 21/22

Vooral het gemis van het publiek en inkomsten uit de skyboxen werden het afgelopen seizoen gevoeld. Wel stegen de opbrengsten uit tv-rechten tot 11,7 miljoen euro. Merchandise was goed voor 21,6 miljoen euro.

Met de verkoop van spelers verdiende Ajax in 20/21 86 miljoen euro. De club verkocht onder anderen middenvelder Donny van der Beek, Sergiño Dest, Hakim Ziyech, Lassina Traoré en Sven Botman.

Aan de andere kant trok Ajax de portemonnee voor de overname van Sébastien Haller, Davy Klaassen, Mohammed Kudus en Sean Klaiber. De in- en uitgaande transfers leverden Ajax per saldo 25,6 miljoen euro op.

Ajax waarschuwt dat de coronacrisis ook haar impact heeft op het lopende seizoen. Zo leverden de verkopen van spelers afgelopen zomer minder op dan voorzien, wat zal doorwerken op de financiële resultaten. Mogelijk dat transfers halverwege het seizoen nog wat verlichting kunnen brengen.

Daarnaast zouden de cijfers van Ajax ook opgepoetst kunnen worden met sportieve successen. Dan is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat Ajax ver komt in de Champions League.

Lees ook: Feyenoord en Ajax stappen in de cryptomarkt – via ‘fan tokens’ kunnen supporters meebeslissen bij hun club