Airbnb heeft honderden advertenties van verhuurders in de hoofdstad van de site verwijderd. Het zou gaan om woningen die vrijwel permanent aan toeristen worden verhuurd.

Dat meldt De Volkskrant woensdag. Officieel mogen aanbieders een woning maar maximaal 60 dagen per jaar verhuren aan toeristen. In de praktijk houden veel aanbieders van woningen zich niet aan die regel. Tot nu toe deed Airbnb echter weinig tegen veel-verhuurders, ook al was het ook in strijd met de eigen voorwaarden. Maar nu hebben ze een brief geschreven.

Dat Airbnb nu toch actie onderneemt, is niet los te zien van het feit dat de gemeente het bedrijf nauwlettend in de gaten houdt. De gemeente zou niet direct iets met de actie te maken hebben, maar juicht het wel toe.

Airbnb zelf zegt zelf dat ze het doet omdat het bijna permanent verhuren van woningen in strijd is met de ‘missie’ van Airbnb mensen een ‘lokale en authentieke ervaring’ te bieden.

Airbnb onder de loep bij gemeente

De site staat sinds kort echter onder een vergrootglas bij de gemeente Amsterdam. Het aantal woningen dat via Airbnb wordt verhuurd is de afgelopen jaren geëxplodeerd, zoals je ziet op deze door Z24.nl gemaakte graphic.

De gemeente staat onder druk van de hotelbranche die last had van Airbnb en moet tegelijk ook iets met klachten van omwonenden. Daarnaast liep de gemeente tot voor kort ook nog inkomsten mis uit toeristenbelasting.

In februari 2015 sloot Airbnb een deal met de gemeente waarin werd afgesproken dat het 5 procent toeristenbelasting zou afdragen over alle boekingen.

Lees ook

Belastingtip: let op de belasting bij verhuur via Airbnb

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl