Het online platform voor slaapplaatsen Airbnb heeft in Nederland een mijlpaal bereikt. Sinds de oprichting in 2008 verbleven één miljoen Nederlanders in accommodaties die via deze site te huur zijn. Airbnb maakte dit dinsdag bekend.

Tegelijk kozen ook één miljoen reizigers in dezelfde periode voor een Nederlandse slaapplek via Airbnb. Het aanbod op het online platform varieert van appartementen tot woonhuizen, villa’s en kastelen. Volgens Airbnb geven reizigers steeds vaker de voorkeur aan een privé-accommodatie.

Niet alleen voor stedentrips is Airbnb in trek, het platform wordt ook voor langere vakanties in de zomer steeds vaker ingeschakeld. Deze zomer blijkt Italië een populaire bestemming onder Nederlandse Airbnb-reizigers, die gemiddeld 36 jaar oud zijn en een verblijf voor gemiddeld vier nachten boeken, signaleert het platform.

Amsterdam

Nederland is in trek bij reizigers uit de buurlanden, maar het gros van de bezoekers komt volgens het platform uit de Verenigde Staten. ,,Amsterdam blijft een populaire bestemming, maar andere gebieden vertonen deze zomer grotere groeicijfers. Zo is er een steeds grotere trek naar de provincies Friesland en Zeeland zichtbaar.”

Reizigers die een accommodatie vonden op Airbnb maken overigens nog maar een klein deel uit van het totale aantal internationale bezoekers. Volgens cijfers van NBTC Holland Marketing waren dit er over 2014 bijna 14 miljoen.

Airbnb biedt accommodaties in meer dan 34.000 steden en 190 landen. ,,Met name de laatste jaren is het erg hard gegaan dankzij de trend om te kiezen voor lokale, authentieke reiservaringen”, stelt een woordvoerder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl