Airbnb zou in gesprek zijn over een forse kapitaalinjectie. Daarmee zou het bedrijf meer dan 10 miljard dollar waard worden.

Accommodatiewebsite Airbnb heeft niet één hotelbed in bezit en is toch meer waard dan menig internationale hotelketen. Het is nog maar een gerucht, maar The Wall Street Journal heeft signalen opgepikt over een kapitaalinjectie die Airbnb zou tillen naar een marktwaarde van 10 miljard dollar.

Durfinvesteerder TPG zou tussen de 400 en 500 miljoen in het bedrijf willen stoppen, vertellen ingewijden aan de zakenkrant.

Aan top ranglijst

Daarmee zou Airbnb één van de meest waardevolle startups worden en de gedeelde eerste plek claimen in de Billion-Dollar Startup Club, een ranglijst die The Wall Street Journal heeft opgesteld van niet-beursgenoteerde startups met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. De lijst wordt nu aangevoerd door cloudopslagdienst Dropbox en mobieltjesmaker Xiaomi; beide bedrijven zijn op basis van de financiering die ze tot nu toe hebben opgehaald 10 miljard dollar waard.

De waarde van Airbnb is verviervoudigd sinds 2012. Het bedrijf heeft nog nooit omzet- of winstcijfers bekendgemaakt. Met een waardering van 10 miljard dollar zou Airbnb meer waard zijn dan gevestigde hotelketens als Wyndham Worldwide, dat wereldwijd 7500 hotels beheerd onder merknamen als Wyndham en Ramada. Marktwaarde: zo’n 9,4 miljard dollar. Hyatt Hotels is gewaardeerd op 8,4 miljard.

Overnachten bij particulieren

Airbnb werd opgericht in 2008 en bemiddelt tussen toeristen en particulieren die accommodatie aan huis aanbieden. De site borduurde voort op het succes in kleine kring van ideële websites als Couchsurfing.com, waar leden gratis overnachtingen bij hen thuis aanbieden.

Op het moment staan bij Airbnb 600.000 aanbieders genoteerd, die een bed, kamer of complete woning verhuren. Verhuurders bepalen de prijs en Airbnb houdt een percentage als commissie. De site is een populair (want goedkoper) alternatief geworden voor hotels, met miljoenen gebruikers.

Overheden kijken ondertussen argwanend naar Airbnb, omdat de markt zich onttrekt aan belastingen en regelgeving. New York kondigde aan de activiteiten van website te willen beperken, wat tot heftige reacties van verhuurders leidde.

Schoonmaakservice

Airbnb heeft de investering nodig om uit te breiden en de concurrentie voor te blijven. Eén van die concurrenten is HomeAway, met een geschatte marktwaarde van 3,9 miljard dollar. De Duitse copycat-broertjes Samwer hebben met Wimdu ook een Airbnb-variant in handen.

Mede-oprichter en algemeen directeur Brian Chesky experimenteert met het aanbieden van meer diensten aan Airbnb’ers. Zo loopt er een experiment in enkele wijken in San Francisco waarbij verhuurders via Airbnb hun huis kunnen laten schoonmaken en regelt de site cursussen ‘gastvrijheid’.

Lees ook

Via Airbnb of Wimdu je woning verhuren in Amsterdam? Dit zijn de regels

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl