Air France-KLM moet de ticketprijzen fors verlagen om de vliegtuigen goed vol te krijgen. Normaliter zou dat leiden tot een lagere omzet, maar dankzij de zwakke euro is dat niet het geval.
Dat blijkt uit de vervoersstatistieken over mei van het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf.
De opbrengsten per beschikbare vliegtuigstoel en per gevlogen kilometer lagen in de maanden april en mei ongeveer 6 procent lager dan een jaar eerder, wanneer voordelige wisselkoerseffecten niet worden meegerekend. Dankzij de goedkope euro was in absolute zin nog wel sprake van een toename met 1 procent.
Air France-KLM, inclusief prijsvechter Transavia, vervoerde in mei 8 miljoen passagiers, 3,2 procent meer dan een jaar eerder. Wanneer ook de gevlogen afstand verrekend wordt, nam het passagiersvervoer met 1,9 procent toe, bij een 1,1 procent hogere capaciteit. Gemiddeld was bijna 85 procent van de stoelen aan boord bezet.
Transavia
Transavia nam binnen de groep de sterkste groei voor zijn rekening, zowel in capaciteit als in passagiersaantallen. De budgetdochter had 8,1 procent meer capaciteit beschikbaar en zag de vraag met 7,1 procent toenemen. Dat was genoeg om gemiddeld bijna 90 procent van de stoelen gevuld te krijgen.
Het vrachtvervoer ging in mei hard onderuit. De capaciteit werd met 4,8 procent teruggeschroefd, maar dat was bij lange na niet voldoende om de afname van de vraag met 12 procent bij te benen. De gemiddeld beladingsgraad zakte tot onder de 60 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl