Frédéric Gagey, de financiële baas van Air France-KLM, wordt voorlopig ook bestuursvoorzitter van de luchtvaartgroep. Het gaat om een tussenoplossing om het vertrek van topman Jean-Marc Janaillac op te vangen.

Janaillac stapte op omdat hij zijn lot aan een stemming onder het personeel had verbonden en die stemming pakte nadelig voor hem uit. Vakbond voor cabinepersoneel VNC zei uit Franse vakbondskringen te hebben vernomen dat het Franse ‘non’ grotendeels werd ingegeven door weerstand tegen een eenmalige bonus van rond de 40 procent voor directie en topmanagers bij Air France.

Gagey komt niet alleen aan het hoofd te staan van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern. De dagelijkse leiding komt in handen van een driekoppig management waarin naast Gagey ook Air France-baas Franck Terner en KLM-hoofd Pieter Elbers zitten.

Een deel van het takenpakket van Janaillac gaat daarnaast naar Anne-Marie Couderc. Zij wordt niet-uitvoerend voorzitter van het bestuur, een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris. Janaillac was uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur.

Couderc, wiens naam maandag al werd genoemd door Franse media, stond niet op de favorietenlijstjes die circuleerden over de opvolging van Janaillac. Couderc kent het bedrijf echter goed. Ze is al sinds 2016 in dienst als niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur. Daarnaast heeft ze verschillende functies gehad als bewindsvrouw in Frankrijk onder toenmalig premier Alain Juppé.

Air France-KLM gaat met hulp van een headhunter op zoek naar een definitieve vervanger. De interim-periode kan enkele maanden duren.

LEES OOK: Air France-KLM krijgt naar verwachting voorlopig een ‘interim-baas’ – Nederlandse regering overlegt met Frankrijk

EN VERDER: Dit zijn 2 scenario’s voor KLM als Air France wegkwijnt: leegplukken of in een keer verkopen