Air France-KLM verwacht nog zeker drie tot zes maanden de nadelige gevolgen te ondervinden van de aanslagen in Parijs op 13 november.

Dat zei financieel directeur Jean-François Riolacci van de luchtvaartgroep dinsdag in een toelichting op de vervoerscijfers over de afgelopen maand.

De impact op de omzet in november schat Air France-KLM op zo’n 50 miljoen euro. Voor KLM zijn de gevolgen volgens Riolacci ,,zeer beperkt”. Hoe groot de strop in december en daarna zal zijn, laat zich volgens de financiële topman moeilijk inschatten. Maar de beoogde schuldenverlaging voor dit jaar komt niet in gevaar.

Vooral reizigers uit Japan en in mindere mate Noord-Amerika mijden Parijs. Dat vertaalde zich met name in de eerste dagen na de aanslagen in een fors lagere boekingenstroom, zei Riolacci. De routes van en naar Japan stonden al onder druk na de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo in januari.

Risicomijdende toeristen blijven voorlopig weg uit Europa

Riolacci zei dat het lang kan gaan duren voordat met name risicomijdende Japanse toeristen een reis naar Europa weer aandurven. Of er verder gesneden moet worden in de capaciteit, is nog niet duidelijk. KLM schrapte eerder dit jaar Fukuoka als bestemming.

Inmiddels komen de ticketreserveringen weer binnen in hetzelfde tempo als vorig jaar. Maar dat is volgens Riolacci onvoldoende om de achterstand die is ontstaan snel in te lopen. Bovendien zijn er meer annuleringen.

De ticketverkoop lag over heel november 1,8 procent hoger dan een jaar eerder, bij een 1 procent grotere capaciteit. De vliegtuigen zaten gemiddeld voor 82,6 procent vol, een verbetering van 0,6 procentpunt. Maar dat was vooral te danken aan een sterke eerste helft van de maand, waarin de bezettingsgraad met 2,7 procentpunt toenam.

Bij de vrachtdivisie ging de vraag opnieuw harder omlaag dan de capaceit, waardoor de gemiddelde beladingsgraad van de vrachruimte verder afnam. De vrachttarieven vertoonden nog geen enkel teken van hersel, zei Riolacci. Daarnaast worden de resultaten beïnvloed door extra veiligheidsmaatregelen sinds de aanslagen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl