AI-zoekmachine Perplexity staat op het punt om liefst 500 miljoen dollar aan groeifinanciering op te halen. Het bedrijf zou liefst 14 miljard dollar waard zijn, terwijl het afgelopen najaar nog een waardering had van 9 miljard dollar.

Dat meldt Perplexity zelf na berichtgeving van The Wall Street Journal. Het gaat om een stijging van meer dan 50 procent in de waardering van het spraakmakende techbedrijf.

En dan is ook nog eens te bedenken dat Perplexity met deze investering relatief laag is uitgekomen. Het bedrijf had eigenlijk zijn zinnen gezet op 1 miljard dollar aan financiering tegen een waardering van 18 miljard dollar.

ChatGPT, maar dan nét anders

Wie Perplexity op de computer opent, komt terecht in een omgeving die sterk op die van ChatGPT lijkt, tot de zwarte achtergrond van de site aan toe. Als gebruiker kun je een vraag intoetsen en de website voorziet je van een antwoord.

Het grote verschil met ChatGPT zit hem echter in het feit dat Peplexity niet primair een chatbot is, maar echt een zoekmachine. De software is er minder voor ingesteld om ellenlange gesprekken mee te voeren.

In plaats van te googlen naar allerhande linkjes, krijg je bij Peplexity direct een antwoord op je vraag, waarbij de software verschillende relevante nieuwsberichten samenvat. ChatGPT heeft sinds kort overigens ook zo'n functie, waarmee de parallellen tussen de twee sites nog maar eens worden onderstreept.

Het bedrijf probeert dan ook te concurreren met het almachtige Google. Tot dusver lukte het geen Google-concurrent om de grote zoekmachine van zijn troon te stoten. Bing van Microsoft heeft nog altijd maar een marktaandeel van zo'n 10 procent en Yahoo zag zich al lang geleden genoodzaakt zijn zoekplatform om te bouwen tot nieuwssite. Privacyvriendelijke Google-alternatieven zoals DuckDuckGo spreken in de praktijk slechts een nichepubliek aan.

De grote vraag is of Perplexity de marktdominantie van Google wel kan doen inperken. Mogelijk zijn er al tekenen aan de wand van die trend. De Volkskrant meldde deze maand dat iPhone-gebruikers in april minder veel googleden, omdat zij vaker hun informatie halen van AI-diensten zoals ChatGPT.

Perplexity weinig geliefd onder uitgevers

Zeker is dat Perplexity zich in korte tijd niet populair heeft gemaakt bij uitgevers. Dat de site antwoorden formuleert op basis van nieuwsberichten die eigendom zijn van grote mediabureaus, leidt tot ruzies. Uitgevers beschuldigen het bedrijf van plagiaat en inbreuk op auteursrechten.

News Corp., de uitgever van onder andere The Wall Street Journal en The New York Post, begon afgelopen najaar zelfs een rechtszaak tegen Perplexity. De uitgever beschuldigt het techbedrijf daarin van het stelen van grote hoeveelheden artikelen.

LEES OOK: OpenAI zet aanval in op Google met zoekfunctie voor ChatGPT: maar wordt Google al echt bedreigd?