• Het lijkt erop dat de toepassing van artificial intelligence-software op het werk niet alleen het leven van werknemers, maar ook dat van managers gaat veranderen.
  • Experts zeggen dat de toepassing van AI-tools  invloed kan hebben op de manier waarop leidinggevenden beoordeeld worden.
  • Dat houdt in dat oude beoordelingsmaatstaven zoals de omvang van het afdelingsbudget of de teamgrootte, minder relevant worden.
  • Lees ook: Als Nederland doorgaat met adoptie van AI kan economie €230 miljard groter zijn in 2030

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken die uitwijzen dat tools op basis van articial intelligence (AI) de gemiddelde werknemer aanzienlijk productiever kunnen maken. Tegelijk blijkt ook dat de technologie niet zomaar taken kan automatiseren en menselijke arbeidskrachten kan vervangen.

AI-specialist Fabian Stephany van de Oxford Internet Institute zegt tegen Business Insider dat kunstmatige intelligentie een veel bredere rol op de arbeidsmarkt gaat spelen dan het simpelweg het “wegautomatiseren van banen op een gigantische schaal.”

Stephany geeft aan dat AI net zoveel invloed op het werk van je baas kan hebben als op je eigen baan. Dat komt voornamelijk omdat vaardigheden op het gebied van AI een belangrijke maatstaf worden waarop leidinggevenden zullen worden beoordeeld.

Volgens de onderzoeker beïnvloedt AI de werkplek vooral als het gaat om taken en vaardigheden. “Het komt vooral neer op het aanvullen en automatiseren van bepaalde dingen.”

Manager wordt op andere vaardigheden beoordeeld door komst van AI

De veranderingen die artificial intelligence met zich meebrengt, hebben ook gevolg voor de manier van leidinggeven bij bedrijven, legt transformatieconsultant Ravin Jesuthasan van Mercer uit aan Business Insider.

"Bedrijven beginnen al met het opnieuw definiëren van de criteria voor leiderschap, het herschrijven van de richtlijnen voor management, en de doelstellingen waarop managers afgerekend worden ", zegt Jesuthasan.

Traditioneel speelt de grootte van het team en de omvang van het budget waar managers over gaan, een belangrijke rol bij de beoordeling.

Met de komst van AI zullen werkgevers minder naar de omvang van budgetten kijken, en meer nadruk leggen op de impact die managers hebben. "Er zal sneller gezegd worden: ik beloon je op basis van de werkelijke impact die je hebt op het bedrijf", stelt Jesuthasan.

Als AI daadwerkelijk de taken van werknemers verandert en individuen productiever maakt, moeten de prestaties van managers anders worden beoordeeld, beaamt technologiestrateeg Nicola Morini Bianzino van consultant EY. "Je moet eigenlijk je kijk op management veranderen", zegt hij. "Het gaat er niet meer om dat je iets wat je gisteren deed, nu efficiënter doet. Het gaat erom dat je iets helemaal anders doet", verklaart hij.

LEES OOK: AI is duur: in bijna 4 op de 5 gevallen is het goedkoper om mensen het werk te laten uitvoeren