Er is veel onrust over de dreiging die artificial intelligence (AI) kan vormen voor de mensheid, maar veel voorlopers binnen de sector denken juist dat de technologie vreedzaam is en per saldo positief zal blijken.

Medeoprichter Mustafa Suleyman van DeepMind, de AI-afdeling van Google, verwacht dat iedereen in de komende vijf jaar de beschikking kan krijgen over een eigen persoonlijke AI-assistent.

“Die zal je dagen gaan plannen, je tijd goed indelen en je helpen zaken te ordenen en creatiever te worden”, zegt Suleyman, die tegenwoordig CEO is van Inflection AI, tegen CNBC. “Het wordt een onderzoeksassistent, maar ook een coach en maatje.”

En Suleyman is niet de enige die een wereld voorspelt waarin iedereen gekoppeld is aan een robot.

Oprichter Sal Khan van het onderwijsplatform Khan Academy zegt dat elke student met AI de beschikking kan krijgen over een persoonlijke docent. En Bill Gates schreef in een blogpost dat ChatGPT in de toekomst een soort permanent beschikbare, persoonlijke hulpkracht zal zijn.

Sommige mensen gebruiken ChatGPT al als betaalbaar alternatief voor een persoonlijk assistent.

Een ondernemer stelde ChatGPT aan als zijn chief technology officer en gebruikte de chatbot om in slechts 10 uur tijd een Chrome-extensie te bouwen. En een freelance-schrijver zegt ChatGPT te gebruiken als "virtuele assistent", die hem helpt met het maken van koppen en een opzet voor zijn artikelen.

En uit onderzoek bij een bedrijf blijkt dat medewerkers van de klantenservice die de beschikking hebben over AI-assistenten die antwoorden kunnen aandragen gelukkiger en productiever zijn en minder snel vertrekken dan medewerkers zonder AI.

Anderen hebben generatieve AI gebruikt om te programmeren, juridische documenten te schrijven, marketingmateriaal te creëren en lessen te plannen voor studenten.

Maar AI zal niet alleen het werk veranderen. Sinds OpenAI vorig jaar ChatGPT introduceerde hebben al honderden miljoenen mensen manieren gevonden om de technologie te integreren in hun dagelijkse leven.

AI vergemakkelijkt ook privézaken

Gebruikers van ChatGPT hebben de technologie al ingezet om hun vakantie te plannen, hun online datingprofiel op te stellen, af te vallen en woonruimte te zoeken. Met wisselend succes.

Sommige mannen hebben AI-chatbots gebruikt om hen te helpen met flirten en meer dates te krijgen en een moeder heeft ChatGPT zelfs gevraagd een diagnose te stellen voor de mysterieuze ziekte waar haar zoon aan lijdt, die later werd bevestigd door een arts. Daarvoor waren 17 verschillende dokters niet in staat gebleken een correcte diagnose te stellen.

Het is te vroeg om volledig op AI te vertrouwen voor het plannen van ons leven. ChatGPT heeft de neiging om feitelijke fouten te maken, heeft last van vooroordelen en er moeten soms meerdere malen instructies worden ingevoerd voordat de bot begrijpt wat je wilt.

En hoewel experts het erover eens zijn dat er vooruitgang wordt geboekt op de weg naar een nieuwe, krachtigere vorm van kunstmatige intelligentie genaamd AGI (Artificial General Intelligence), zijn we er er nog lang niet. De toekomst moet uitwijzen of AI daadwerkelijk een belangrijke rol gaat spelen in ons leven.

LEES OOK: Hallucinerende artificial intelligence is juist goed en de toekomst van AI heeft ‘enge’ verrassingen in petto, volgens topman Sam Altman van het bedrijf achter ChatGPT