- Door artificial intelligence aangestuurde software kan in korte tijd grote hoeveelheden tekst doorspitten, dus ook dikke prospectussen van private equity-beleggingsfondsen.
- Het selecteren van dergelijke fondsen door AI-software levert betere resultaten op dan de keuzes van flink wat institutionele beleggers, blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford.
- Toch moeten beleggers zich zeker niet blind staren op de uitkomsten van AI-tools, zegt hoofdonderzoeker Ludovic Phalippou.
- Lees ook: De beleggingsportefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties werkt niet goed meer, volgens analisten van Bank of America – dit zijn alternatieven
Zogenoemde private equity-fondsen richten zich op investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dergelijke beleggingsfondsen kunnen interessant zijn voor institutionele beleggers die via een private equity-fonds willen participeren in alternatieve beleggingen. Maar dit vergt wel gedegen onderzoek, waaronder het doorspitten van dikke prospectussen.
Software op basis van artificial intelligence (AI) kan tegenwoordig met gemak grote hoeveeelheden tekst verwerken, waarbij de vraag is of AI-modellen daar ook interessante conclusies uit kunnen trekken. Dat blijkt inmiddels het geval, volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Oxford.
Onderzoekers trainden een AI-model om goed presterende private equity-fondsen te identificeren door het model met bijna 400 prospectussen te voeden, inclusief lange hoofdstukken die vaak over het hoofd worden gezien door beleggers.
Het systeem maakte een selectie uit een groep Europese private equity-fondsen, waarbij het topkwartiel van fondsen die door het AI-model waren geselecteerd, gemiddeld 2,1 keer de oorspronkelijke investering opleverde, tegenover een sectorgemiddelde van 1,85 keer de initiële investering.
Professionele beleggers kijken tijdens de selectie van private equity-fondsen vaak naar de reputatie en prestaties in het verleden, maar dit is uiteindelijk niet maatgevend voor toekomstige resultaten, zo bleek uit het onderzoek.
De onderzoekers maakten onder meer gebruik van kwalitatieve informatie in prospectussen van fondsen, waaronder passages waarin fondsmanagers beschrijven welke investeringskansen ze zien op de langere termijn. Dergelijke informatie leent zich niet makkelijk voor standaardvergelijkingen, maar kan wel toegevoegde waarde opleveren, aldus het onderzoek.
AI als hulpmiddel voor professionele belegggers
Hoogleraar financiële economie Ludovic Phalippou, die het onderzoek leidde, geeft aan dat professionele beleggers niet blind moeten varen op de uitkomsten van artificial intelligence. Wel kunnen AI-programma's dienen als extra toets.
"Je kunt dit niet automatiseren zonder dat er nog mensen aan te pas komen", zegt hij tegen Business Insider. "Dan vraag je om ongelukken."
Als een belegger op het punt staat geld te stoppen in een beleggingsfonds, terwijl het AI-model zegt dat er 0 procent kans is dat het gekozen fonds beter presteert dan die van rivalen, is dat wel een reden om een investering te heroverwegen. En het omgekeerde geldt ook, aldus Phalippou.
"Het is de eerste keer dat kunstmatige intelligentie in staat blijkt om beleggingen te selecteren op basis van gedetailleerde, technische documenten die uitsluitend zijn geschreven voor grote institutionele beleggers. De robot versloeg de meeste van deze professionele beleggers", zegt Phalippou.
De toepassing van artificial intelligence-modellen als hulpmiddel bij beleggen is niet nieuw. AI wordt al jaren in de geavanceerde computerhandel ingezet, omdat er enorme hoeveelheden data mee kunnen worden verwerkt bij het testen van beleggingsstrategieën.
De inzet van AI-modellen in combinatie met het gebruik van grote datasets is wel kostbaar, vanwege de vereiste rekenkracht en inzet van computerservers. Phalippou verwacht echter dat beleggingsadviseurs er steeds meer gebruik van zullen maken voor hun dienstverlening.