- Natuurrampen kunnen in 2050 jaarlijks $460 miljard aan schade veroorzaken.
- AI-gestuurde infrastructuur kan wereldwijd $70 miljard per jaar besparen.
- Slimme inzet van technologie verhoogt de veerkracht tegen stormen en overstromingen.
In 2050 zullen natuurrampen wereldwijd naar verwachting jaarlijks $460 miljard aan schade aanrichten aan infrastructuur. Maar de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan dat bedrag met 15% terugdringen. Dat is een besparing van $70 miljard per jaar. Dat blijkt uit het rapport AI for infrastructure resilience van het Deloitte Center for Sustainable Progress.
De kracht van AI ligt in het vermogen om sneller, gerichter en proactiever te reageren op extreem weer. Stormen en overstromingen, de duurste en meest destructieve rampen, kunnen met AI-technologieën zoals voorspellend onderhoud en vroegtijdige waarschuwingssystemen aanzienlijk minder schade veroorzaken.
Van digitale planning tot versneld herstel
AI biedt mogelijkheden op drie niveaus: planning, respons en herstel. Zo kunnen digital twins en AI-gestuurde stedelijke planningsmodellen risico’s in de ontwerpfase al zichtbaar maken. Dit helpt gemeenten om kritieke infrastructuur slimmer te positioneren en onderhouden.
Bij een ramp maken AI-gestuurde detectie- en waarschuwingssystemen snellere evacuatie of risicobeperking mogelijk. In Australië kan vroege detectie van bosbranden bijvoorbeeld jaarlijks tussen de $100 en $300 miljoen aan schade voorkomen.
Na afloop van een ramp zorgt AI voor snelle schadeanalyse, waardoor herstel sneller en doelgerichter plaatsvindt. Ook kunnen materiaalkosten worden beperkt doordat AI het hergebruik van bouwmaterialen optimaliseert.
Wereldwijde adoptie vereist samenwerking
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, vormt de implementatie van AI in infrastructuur nog een uitdaging. Veel systemen zijn verouderd en investeringen in digitalisering blijven achter. Wereldwijde samenwerking is volgens Deloitte essentieel om obstakels te overwinnen en AI breed inzetbaar te maken.
“Wanneer AI strategisch wordt ingezet, kunnen risico's eerder worden geïdentificeerd, middelen efficiënter worden benut en de reactietijd tijdens natuurrampen worden versneld,” aldus Jennifer Steinmann, Global Sustainability Business-leider bij Deloitte.
Overheden kunnen hierbij een leidende rol spelen door flexibele normen en stimuleringsmaatregelen te ontwikkelen. Ook verzekeraars en technologiebedrijven moeten AI integreren in hun modellen en blijven investeren in innovatie.