Albert Heijn zet voor het eerst in de geschiedenis een stap over de grens. Het concern is toe aan groei, legde directeur nieuwe markten Albert Voogd uit. België is volgens hem een logische keuze omdat het land vanuit Tilburg is te bevoorraden, de Vlamingen min of meer dezelfde taal spreken en soms al naar winkels in het Brabantse Putte en Maastricht komen om boodschappen te doen.

Mulders noemde eerder in de Belgische pers dat Albert Heijn mikt op tweehonderd vestigingen. Zo hard wilde hij het dinsdag niet herhalen. ,,We willen rendabel worden en daarvoor zijn meer dan één en minder dan tweehonderd winkels nodig.’’

Brasschaat

De winkel in Brasschaat telt twaalfduizend producten en ziet er op het eerste oog uit zoals in Nederland. Toch liggen er 1500 unieke Belgische producten in de schappen. Het gaat vooral om brood en vlees en bijvoorbeeld om Belgische mayonaise.

De grootgrutter neemt de Vlaamse klanten aan het handje mee door de winkel met soms vreemde producten. Vooral aan de vleeswaren zullen de Belgen moeten wennen. ‘Tournedos vindt u bij ons als kogelbiefstuk’, staat op een kaartje bij het rundvlees. Kotelet heet karbonade en ongekruid gemengd gehakt is te vinden als half-om-half. Mulders verwacht dat het enkele weken duurt tot de Vlamingen aan de nieuwe namen gewend zijn.

De smaakgarantie

Speciaal voor de Belgen introduceert Albert Heijn de smaakgarantie. Producten die de klant niet kent en die toch tegenvallen, mogen altijd worden teruggebracht. ,,Over smaak gaan we niet twisten.’’

De nieuwe winkel trekt veel bekijks en is ook bij de concurrent Delhaize in het centrum van Brasschaat het gesprek bij de caissières. De manager mag niks zeggen over de komst van de Nederlanders en verwijst door naar het hoofdkantoor. Woordvoerder Hans Michiels bevestigt dat er lokaal al prijzen zijn verlaagd vanwege de komst van Albert Heijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl